НСЖУ фіксує зростання агресії проти журналістів

09 Грудня 2020, 01:14

25 інцидентів фізичної агресії щодо українських журналістів трапилося за три місяці осені 2020 року. За останні чотири роки це найбільша кількість інцидентів, які фіксувалися осінню – найменше нападали на журналістів у 2019 році (16 інцидентів протягом вересня-листопада), у 2017 році – 21 інцидент, 2018 – 23. Головною причиною зростання агресії наприкінці цього року є напружена кампанія з місцевих виборів та конфліктна поведінка порушників запроваджених урядом карантинних обмежень.

Дванадцять інцидентів, пов’язаних із фізичною агресією та грубим перешкоджанням професійній діяльності, зафіксувала Національна спілка журналістів України у жовтні, ще шість – у листопаді, раніше у вересні повідомлялося про сім інцидентів. Загалом від початку 2020-го року зафіксовано 74 таких інцидентів. Про це свідчать дані моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який НСЖУ проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями.

Досить поширеними за останні два місяці були і напади на журналістів з боку представників охорони тих чи інших об’єктів та активне «небажання» дозволити співробітникам ЗМІ проводити зйомку або збір інформації.

У Національній спілці журналістів України зазначають, хоч у зростанні фізичної агресії щодо журналістів є головні причини – місцеві вибори та карантин – але напади на працівників медіа стали реаліями, а не винятками. Професія журналіста є небезпечною, а нападники не отримують відчутного опору.

“Жорстокі побиття, спалені автомобілі чи редакційні приміщення, зламана техніка, штовханина – українські журналісти ризикують здоров’ям та життям, намагаючись виконувати свої професійні обов’язки, – наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Попри те, що за інцидентами розпочинаються оперативні розслідування, але професія стане безпечнішою лише тоді, коли нападники отримуватимуть вагомі вироки. Жодного виправдання фізичній агресії до працівників медіа немає, якими би незручними вони не були!”

Детальніше про інциденти фізичної агресії щодо журналістів у жовтні 2020 року за посиланням.

«Індекс фізичної безпеки журналістів» – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів в Україні. «Індекс…» укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО «Інформаційна безпека», ГО «Платформа прав людини», Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.

Як повідомлялося, в поліції створили новий підрозділ для забезпечення громадської безпеки та порядку, охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави. Одним із головних напрямків підрозділу стане профілактика злочинів проти безпеки та незалежної діяльності журналістів.

З метою комунікації та налагодження взаємодії із працівниками ЗМІ Національною поліцією відкрита гаряча лінія для повідомлень про правопорушення стосовно журналістів. Для цього потрібно надіслати лист на електронну адресу dzisd_media@police.gov.ua Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України.

Повідомлення, які будуть надходити на інформаційну платформу, потраплять до департаменту, який оперативно супроводжує кримінальні провадження за правопорушеннями, скоєними проти журналістів. Ця «гаряча лінія» дозволяє працівникам ЗМІ привертати додаткову увагу до заяв про перешкоджання, з якими журналісти звертаються до відділів поліції на місцях.

В різних регіонах країни проводяться зустрічі та круглі столи, на яких обговорюють питання щодо безпеки професійної діяльності журналістів  та координації зусиль для боротьби із безкарністю за злочини проти працівників ЗМІ. У зустрічах беруть участь представники регіональних управлінь Національної поліції України та активісти обласних організацій Національної спілки журналістів України.

Минулого місяця така зустріч відбулась в Херсоні: представники Головного управління Нацполіції Херсонщини провели зустріч з керівництвом НСЖУ та обговорили спільну взаємодію в разі перешкоджання журналістській діяльності членів Національної спілки журналістів.

За даними НСЖУ, за 2019-2020 роки в області скоєно 8 фактів перешкоджання професійній діяльності журналістів із застосуванням фізичної сили.