В Херсоні відбудуться заходи до Дня геноциду ромів

01 Серпня 2020, 13:04

2 серпня у всьому світі відзначається Міжнародний день голокосту ромів – пам’ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам’яті геноциду ромів. Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 р. № 2085-IV «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів», Міжнародний день голокосту ромів в Україні відзначається на державному рівні.

Про це під час прес-конференції в Медіа-центрі IPC-Херсон розповів Президент ромської ради України Юрій Іваненко.

“2 серпня – міжнародний День пам’яті геноциду ромів, що відзначається з 1996 року. Чому саме ця дата? В ніч з 2 на 3 серпня 1944 року в концтаборі Аушвіц було знищено близько трьох тисяч ромів. Тому саме в цей день роми усього світу й вшановують пам’ять своїх загинувших у роки Другої світової війни родичів.

Саме поняття “голокост” асоціюється зараз зі знищенням  саме єврейського населення. Ромам пропонували вибрати інший термін для характеристики масових репресій проти цієї нації.  Зараз продовжуються дискусії на цю тему. Для визначення поняття геноциду ромів пропонується використовувати слово “Калітраж”, що нашою мовою означає “Чорна смерть”. Та термінологія у цій ситуації не така важлива – найголовніше, щоб ці репресії більше ніколи не повторились”, – зазначив Юрій Іваненко.

2 серпня о 19:00 на набережній по проспекту Ушакова відбудеться виставка, присвячена пам’яті жертв голокосту і  концерт-реквієм, на якому виступить камерний оркестр «Гілея» та Народний циганський ансамбль «БАХТАЛЕ» під керівництвом Заслуженого працівника культури України Володимира Юрковського. Під час заходу будуть показані відео-матеріали студентів Ромського освітнього фонду.