На Херсонщині триває дискусія щодо об’єднання громад

10 Лютого 2020, 12:17

Фото ДПСУ

Регіональні консультанти Асоціації міст України в Херсонській області провели виїзну зустріч у Львівській сільській раді Бериславського району. Обговорювали конфігурації ОТГ, яка б «влаштувала» місцевих жителів.

Про це повідомило Херсонське відділення АМУ на сторінці ПУЛЬС Децентралізаційний марафон у Фейсбуці, передає сайт ІРС-Геническ.

“Тут обговорення питання децентралізації та визначення конфігурації ОТГ, яка б «влаштувала» місцевих жителів, затягнулося аж до фіналу добровільного об’єднання. Однак, на відміну від сусідів, які вже створили об’єднані громади, тут вочевидь не поспішають і досі, аби визначитися остаточно”, – зазначили в АМУ.

фото: ПУЛЬС Децентралізаційний марафон

“У Бериславському районі наразі створено 3 ОТГ – Новорайську, Милівську та Шляхівську, 2 ради – Козацька та Веселівська добровільно приєдналися до Новокаховської міської ОТГ. У відповідності до перспективного плану формування територій громад Херсонської області Львове має об’єднатися з Тягинською, Ольгівською, Бургунською, Одрадокамянською та Високівською сільськими радами в Тягинську ОТГ. Однак у Львовому й чути не хочуть про об’єднання, якщо центром не буде їхнє село”, – пояснили в АМУ.

Згідно повідомлення, на обговорення зібралося близько сотні людей. Здебільшого це освітяни та батьки учнів місцевої школи. Регіональні консультанти розповіли про принципи об’єднання, стан децентралізації на Херсонщині та в Бериславському районі, зокрема. Фінансові розрахунки щодо спроможності об’єднаної громади надала регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька.

фото: ПУЛЬС Децентралізаційний марафон

“Однак у залі й надалі гаряче висловлювали різні аргументи на користь того, щоб адмінцентром ОТГ було саме Львове. А ще ставили запитання щодо подальшої долі школи, її фінансування, та інших закладів бюджетної сфери”, – резюмується у повідомленні.

Як повідомлялося, 3 лютого в Мінрегіоні пройшли додаткові консультації зі створення перспективних планів формування громад Закарпатської, Львівської, Херсонської, Сумської, Луганської та Вінницької областей.

На Арабатській Стрілці виступають за створення своєї ОТГ, а не за об’єднання з усіма громадами району.

24 січня 2020 року Уряд змінив методику формування спроможних громад. За даними Мінрегіону, затвердженими урядом перспективними планами формування територій громад покрито вже 90,3 % території країни.

Читати новину російською.