У Генічеській райраді не підтримують створення декількох ОТГ

20 Серпня 2019, 16:45

В Генічеській районній раді підтримує створення лише однієї об’єднаної територіальної громади у Генічеському районі Херсонської області. Про це висловився голова райради Андрій Євстратов під час нещодавньої прес-конференції в медіа-центрі IPC-Генічеськ, повідомляє IPC-Генічеськ.

«Генічеська районна рада підтримує перспективний план, затверджений обласною радою, одна громада- район. З нашої точки зору саме така модель на сьогоднішній день є оптимальною для цієї території. Вона дозволить зберегти процеси керованості в районі, збалансує фінансовий ресурс, який буде оптимальним для функціонування закладів, які є на території району, залишить рівний доступ до інших ресурсів всіх мешканців району. Ми вважаємо, що саме така модель є ефективною», – зазначив очільник Генічеської райради.

На його думку, зараз спостерігається «негативна практика» після утворення ОТГ, що ніби-то відображається на «втраті системи медичних закладів».

«І Чаплинський, і Горностаєвський, і Каховський, – там великий негатив і складна ситуація щодо функціонування центральних районних лікарень.  Вона залишається на вторинному рівні. ОТГ створено, ПДФО, як основний ресурс наповнення районних бюджетів, пішов до ОТГ. А їх диференціацією ніхто не займається. Тобто у ОТГ проблем ще більше стало, коли їм передали повноваження щодо сфери освіти, охорони здоров’я на первинному рівні. Я скажу, що практично жодна громада не розуміє важливості спільного утримання центральних районних лікарень, які надають послуги, в тому числі і населенню ОТГ, які вже на території цього району функціонують. І це насамперед, дуже величезна проблема. По Чаплинці, на початок 2019 року не вистачало близько двох мільйонів гривень на функціонування центральної районної лікарні. Коли це питання спільно розглядалось, з ОТГ, тільки Чаплинська ОТГ і ще сільська ОТГ виділили близько 200 тисяч гривень, з двох мільйонів, які необхідно було. І там практично, чесно скажу, ресурс втрачений, медичний», – переконаний Андрій Євстратов.

У зв’язку з тим він зробив висновок, щоб для збереження системи медичних закладів необхідно залишити весь район у складі однієї ОТГ.

«Ми такого не повинні допускати, бо це одна з найчутливіших сфер в нашому районі, незважаючи на нарікання, які сьогодні є, на роботу нашої лікарні. Все-таки заклад працює, він є одним з найкращих в області, за рівнем медичної допомоги, тому ми вважаємо, що нам треба зберегти цю модель», – резюмував голова Генічеської райради.

Нагадаємо, у 6 районах Херсонщини досі не створили жодної ОТГ. Разом з тим, в країні вже сформовано 936 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), з яких 55 очікують рішення ЦВК про призначення на їх території перших місцевих виборів.

В Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Реформа триває з 2014 року.