Голова Чаплинської ОТГ: Після об’єднання у всіх селах з’явилися вода та освітлення (відео)

27 Травня 2019, 16:27

Реформа децентралізації та створення Чаплинської об’єднаної територіальної громади принесли значну користь сільським населеним пунктам. Таку думку висловив голова Чаплинської об’єднаної територіальної громади Олексій Фаустов під час дискусії “Впровадження реформи децентралізації у Херсонській області. Досвід створення Чаплинської ОТГ”, організованої медіа-центром IPC-Генічеськ у селищі Чаплинка 27 травня.

“Ми вже два роки живемо в умовах об’єднаної територіальної громади. Жодна школа в селі не закрита, жодний дитячий садочок не закритий. У  всіх сільських школах поміняли вікна на пластикові, поміняли двері, зробили опалення. Теж саме зробили в дитячих садочках, цього раніше не було. Тобто час показав, що виграли від об’єднання села, це однозначно. У селах стовідсотково забезпечено освітлення. Увечері підеш у село, а воно просто сяє”, – розповів голова Чаплинської ОТГ.

За словами Фаустова, згідно нововведень освітньої реформи на території ОТГ створено два опорних пункти, куди організований підвіз на шкільних автобусах старшокласників із двох сільських шкіл, де було знижено статус освітних закладів, не вистачало профільних педагогів.

“Раніше вода у селах була по дві години на тиждень. На сьогоднішній день ми створили комунальні підприємства, тепер у всіх селах є вода. Є можливість подавати воду цілодобово. Замінено насоси, змінюється мережа”, – зазначив він.

Чаплинська ОТГ також бере участь у програмі DOBRE. За першим грантом були відновили дитячі спортивні майданчики у селах, відремонтували стадіон. За другим грантом, який стосується водопостачання, у всіх сільськогосподарських населених пунктах будуть змінені насоси на німецькі, з частотними перетворювачами. Цей проект реалізовуватиметься у співфінансуванні: 70% – за програмою DOBRE, і 30% – власні кошти об’єднаної громади.

“Вся система буде виведена на один диспетчерський пункт, будемо регулювати тиск. Тут такого ніхто і не бачив, і самі би ми не могли такого придбати”, – наголосив Олексій Фаустов.

Як повідомлялося, медіа-центр IPC-Генічеськ започаткував серію медіа-заходів щодо висвітлення перебігу реформи децентралізації у Херсонській області.

Так, у квітні цього року в Генічеську відбулась дискусія на тему: “Децентралізація у Херсонській області”. За пропозицією одного з учасників дискусії – голови Риківської селищної ради Генічеського району Олександра Галицького ініційована низка дискусій для обміну досвідом у створенні ОТГ. Зокрема, про переваги, які принесла реформа, у тому ж місяці розповідали в ОТГ Асканія-Нова. У травні досвідом ділилися у Присиваській ОТГ. Подібні заходи планується проводити й у подальшому.

За офіційною інформацією, у Херсонській області налічується 271 територіальна громада. Кількість об’єднаних територіальних громад – 31. Досі немає жодної ОТГ у Генічеському районі.

Нагадаємо:

  • Український уряд визначив підтримку реформи децентралізації в Україні одним з пріоритетних завдань, що сприятиме розвитку місцевого самоуправління і економічного розвитку країни в цілому. Очікується, що 2019 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: до кінця року більшість існуючих малочисельних місцевих рад можуть об’єднатися, а отже стати спроможними перебрати на себе більшість повноважень, належним чином використовувати ресурси.
  • 23 січня 2019 року Кабмін України ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою на рівні районів та громад, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також розвиток форм місцевої демократії.