USAID оголосило умови відбору нових громад для участі у програмі DOBRE

15 Червня 2020, 20:15

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило умови конкурсного відбору 25 об’єднаних громад для участі у Програмі USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Про це йшлося під час онлайн-конференції 15 червня, повідомляє Український кризовий медіа-центр.

У конкурсі можуть взяти участь громади Чернівецької, Чернігівської та Запорізької областей. Заявки прийматимуть до 20 липня 2020 року. Участь у Програмі DOBRE допоможе об’єднаним територіальним громадам ефективно реагувати на пріоритети громадян завдяки належному управлінню ресурсами, підвищенню якості комунальних послуг, стимулюванню місцевої економіки та посиленню залучення громадян.

«USAID є багаторічним партнером України у процесі поліпшення місцевого самоврядування та забезпечення кращих умов життя для українців. Протягом декількох років ми підтримуємо законодавчу та фіскальну децентралізацію. Зараз, ми працюємо над розвитком нових об’єднаних територіальних громад України у рамках Програми DOBRE, – зазначила виконуюча обов’язки місії USAID Сюзан Кутор, – Насьогодні, допомога USAID надається у 75 об’єднаних територіальних громадах у семи областях, де проживають 850000 мешканців. Багато із цих громад стали взірцевими у галузі місцевого самоврядування в Україні. Ми бачимо прогрес, який досягнули ці об’єднані територіальні громади. Ми отримали багато запитів від інших громад та областей щодо участі у Програмі USAID DOBRE. І ми їх почули. Тож я із задоволенням оголошую сьогодні, що USAID надасть додаткові 17 мільйонів доларів Програмі DOBRE для розширення зусиль для співпраці із додатковими 25 об‘єднаними громадами у трьох нових цільових областях: Чернігівській, Чернівецькій та Запорізькій. Це збільшить кількість громад, яким USAID надає допомогу до 100, та областей, у яких працює Програма DOBRE. Окрім того, DOBRE розпочне підтримку розробки ініціатив конкретних положень на національному рівні. Мета – зробити децентралізацію повсюдною реальністю в Україні».

Детальніше про це за посиланням.

Як повідомлялося, програма DOBRE оперативно адаптувалася до коронавірусної кризи та продовжує допомагати громадам-партнерам успішно реалізовувати заплановані проекти. Кількість реципієнтів також значно збільшується, адже навчання тепер доступне для широкого загалу в онлайн-режимі, а не тільки представники громад-партнерів програми (які набиралися у попередні роки, і реалізовують проекти за фінансової та організаційної, консультативної підтримки ДОБРЕ, нових учасників програми вже давно не набирають).

Записи відеоматеріалів доступні на каналі у Youtube, а також на сторінці програми у Фейсбуці, сайті децентралізації.

10 громад Херсонської області працюють за програмою DOBRE. Бюджет програми DOBRE складає 50 мільйонів доларів США.

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. З 2016 року програма USAID DOBRE підтримала 75 громад в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.  З червня 2020 Програма розпочинає свою роботу ще в трьох областях: Запорізькій, Чернівецькій, та Чернігівській.

Агентство США з міжнародного розвитку (англ. United States Agency for International Development, USAID) — незалежне агентство федерального уряду США.

Затверджена USAID Стратегія співпраці з Україною з питань розвитку у 2019-2024 рр.  у якості першочергових виокремлює такі питання, як антикорупційна діяльність, протидія впливу російської агресії, а також сприяння економічному розвитку та енергетичній незалежності країни.   Окрім того, USAID і далі підтримуватиме заходи зі зміцнення демократії та досконалих механізмів врядування, поліпшення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у Східній Україні.

Починаючи з 1992 року, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку USAID, складає понад 3 млрд. дол. США.