“Особливістю дня голосування стало поширення в соцмережах маніпулятивної інформації”, – облКВУ

22 Квітня 2019, 17:37

Вибори на Херсонщині відбулися у вільній, конкурентній обстановці у відповідності до стандартів чесних виборів. У порівнянні із першим туром виборів кількість порушень зменшилася.

Про це на прес-конференції у медіа-центрі “ІРС-Херсон” повідомив голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий.

Проблеми, які фіксували спостерігачі Комітету виборців України на Херсонщині, не могли вплинути на вільне волевиявлення та результати голосування мешканців нашої області. Ці факти були поодинокими, не носили системного характеру та були спричинені частково незадовільним рівнем матеріально-технічного забезпечення, кадровою чехардою напередодні дня голосування на рівні дільничних виборчих комісій та надмірним ентузіазмом окремих діячів, які слабо знають виборчі процедури, зазначають у організації.

Напередодні дня голосування найбільшим викликом було формування дільничних виборчих комісій. Окружні виборчі комісії впоралися із цим викликом за допомоги досвідчених представників дільничних виборчих комісій та активності громадян, які розцінили проблеми із формуванням комісій, як загрозу виборів та взяли участь у роботі комісій.

Як зазначають у КВУ, найпоширенішим порушенням перед днем голосування було масове розповсюдження матеріалів без вихідних даних із ознаками чорного PR. Абсолютна більшість цих матеріалів була направлена проти кандидата в Президенти Володимира Зеленського.

У переддень та день голосування спостерігачі КВУ зафіксували наявність значної кількості матеріалів, що мають ознаки агітаційних. Такі матеріали активно розповсюджувалися в соціальних мережах. Зокрема, в день голосування користувачі мережі Facebook могли спостерігати таргетовану рекламу від сторінки «Команда Зеленського» із написом «Залишилося Х часу щоб змінити хід історії». Окрім цього спостерігачі КВУ з усіх регіонів України повідомляли про наявність зовнішньої реклами (білборди, сітілайти) із ознаками агітаційних матеріалів П. Порошенка та В. Зеленського.

Особливістю дня голосування стало активне поширення в соціальних мережах маніпулятивної інформації щодо правил заповнення бюлетенів. Зокрема, вказувалося, що при заповненні бюлетеня потрібно не лише проголосувати за одного з кандидатів, але й одночасно викреслити прізвище іншого чи поставити інші позначки навпроти його прізвища. Один з таких постів був поширений більше 35 тисяч разів.

“Подібна інформація вийшла за межі соціальних мереж та стала реальністю окремої частини громадян. Ми були вимушені розповсюджувати заяви із спростуванням подібної інформації. На щастя, факти зіпсування подібним чином бюлетенів не стали масовими або сприймалися виборчими комісіями належним чином. Ми фіксували також оприлюднення в соціальних мережах заповнених бюлетенів, у тому числі членами дільничних виборчих комісій, а також розповсюдження  окремими членами ДВК агітаційних матеріалів в день голосування”, – повідомив Дементій Бєлий.

Також спостерігачі Херсонської обласної організації КВУ фіксували окремі випадки порушення прав громадян на участь у виборах та труднощі в організації виборчого процесу, які не вплинули на хід голосування.

“Ми констатуємо, що для органів місцевої влади є проблемним виконувати нормативні вимоги ЦВК щодо забезпечення дільничних виборчих комісій, зокрема, комп’ютерами, принтерами та, навіть, інформаційними дошками. В деяких випадках приміщення для голосування, навіть у Херсоні, розташовувалося у непридатних умовах.  Також якість списків виборців під час повторного голосування 21 квітня 2019 року була кращою, хоча частина виборців так й не змогла проголосувати. Ми пропонуємо контролюючим органам здійснити перевірку виконання обов’язкових процедур періодичного поновлення персональних даних Реєстру. Ми закликаємо всіх громадян, які не потрапили до списків виборців, звернутися до відділів ведення Державного реєстру виборців та надати відомості про себе”, – зазначив голова КВУ на Херсонщині.