Чи можуть колишні представники проросійських партій займати керівні посади? – думка політолога

25 Грудня 2022, 12:06

Серед херсонців шириться дискусія про можливість представників деяких політичних сил, зокрема, “Опозиційної платформи за життя” та “Опоблоку”, займати керівні посади в області в умовах воєнного стану. Наші репортери запитали про ставлення до цієї проблеми херсонського політолога, керівника регіонального представництва Комітету виборців України, Дементія Білого.

“Це дуже складне та дискусійне питання. З одного боку – так, багато з тих, хто зараз претендують на керівні посади в Україні, свого часу фактично були провідниками “русского міра” і вони кликали сюди росіян. Росіяни, дивлячись на представників цих політичних сил, думали, що, прийшовши на Херсонщину, їх будуть радо зустрічати “з квітами”.

Це їх велика колективна провина. І у цій ситуації, не дивлячись на якісь їх професійні якості, вони мають на деякий час бути відсторонені від влади”, – зазначив Білий.

За його словами, у розв’язанні росією війни і в окупації Херсона є певна провина цих політиків. Так, через кризу керівних кадрів, Дементій Білий все ж допускає, що представники заборонених проросійських партій будуть з’являтися на керівних посадах на Херсонщині.

“Хоча треба заначити, що і в “Опоблоці” і в “Опозиційній платформі за життя” є ті, хто залишились патріотами України. Вони зараз допомагають і воюють на нашому боці. Тож для них партійна приналежність ніяк не вплинула на їх ставлення до російського вторгнення. Тож не можна так казати: “Якщо ти був в ОПЗЖ – ти 100% зрадник!”. Це складність цього моменту”, – зазначив Білий.

Також політолог зазначив, що серед колаборантів, що перейшли на службу до росіян, далеко не всі є представниками саме заборонених партій. Серед тих, хто радо зустрів окупантів, є представники практично всіх провідних українських політичних сил.