З усіх шкіл колишнього Чаплинського району росіянам вдалось запустити менше третини

15 Квітня 2024, 18:19

Учні школи в Присивашській ггромаді поряд зі стендом з російською символікою . Фото з відкритих джерел

За інформацією від місцевих колаборантів, на території так званого “Чаплинського муніципального округу” (копія колишнього Чаплинського району) росіянам вдалось відновити навчання лише у менш ніж третині шкіл. Головною проблемою тут залишається брак кваліфікованих педагогів, адже більшість з них відмовились співпрацювати з окупантами.

Про це повідомляють кореспонденти “IPC-Південь” з посиланням на російські джерела.

“На сьогодні у нас відкрито лише 7 шкіл, а раніше працювало 22 школи. На “підвозі” у нас 950 дітей з 1845 учнів загалом. Викаладачів, звичайно, не вистачає”, – розповіла російським журналістам Лілія Пуляєва, голова так званого “Чаплинського муніціпального округу”.

Більшість педагогів, яких вдалось залучити до викладання, приїхали на лівобережжя Херсонщини з Росії, або втекли з правобережжя перед його звільненням. Еталонною окупанти позиціонують школу в Присиваській громаді, але і тут також критично не вистачає вчителів.

“У нас працюють педагоги зі Ставрополя, Новоросійська, Керчі та інших міст Криму. Є з сусідніх сіл. Ми надаємо цим вчителям житло. Ми все одно відчуваємо кадровий дефіцит. Вчителів ми знаходимо лише за особистими контактами. 80% педагогів у нашій школі – не місцеві”, – розповідає російським журналістам колаборантка Аліна Кліщевська, яка очолює школу в окупованій Присиваській громаді.

У Присиваській громаді, яка до окупації робила акцент на розвитку внутрішнього туризму, вчителів-гастролерів заселяють до будиночків для відпочивальників. Тобто про якийсь туристичний сезон тут можна забути. Попри це, навчальний заклад досі потребує викладачів історії, російської мови та літератури. Якщо така ситуація в “еталонній” школі, то що відбувається в інших, менш пафосних навчальних закладах регіону, навіть складно уявити.