Викрали і катували цивільного: трьом поліцейським-колаборантам із Скадовська повідомлено про підозру

01 Квітня 2024, 11:48

Ігор Кузьменюк, Ігор Сіренко і Дмитро Чорний, колаборанти. Фото: відкриті джерела.

Троє поліцейських-колаборантів з Херсонщини – Ігор Кузьменюк, Ігор Сіренко і Дмитро Чорний – добровільно пішли на співпрацю з російськими окупантами і влаштувались поліцаями у Скадовську. 29 серпня 2022 року вони викрали жителя цього міста, катували його і звинувачували у вигаданих ними самими злочинах. За це Національна поліція України 29 березня 2024 року повідомила їм про підозру в колабораційній діяльності і порушенні законів та звичаїв війни.

Відповідні тексти підозр опубліковані на сайті Офісу генерального прокурора.

Слідством було встановлено, що на бік ворога добровільно перейшли і влаштувались до окупаційного райвідділу поліції у Скадовську на Херсонщині троє місцевих жителів. 48-річний майор поліції Кузьменюк Ігор Іванович, який 20 років працював у Нацполіції і в 2020 році звільнився через хворобу, отримав посаду заступника начальника відділення карного розшуку.

23-річний Сіренко Ігор Владиславович став поліцейським комендантського взводу. А 30-річний Чорний Дмитро Сергійович – конвойним відділу конвоювання. Центр журналістських розслідувань знайшов сторінку Чорного в соцмережі, де він у 2019 році розмістив своє фото у формі служби охорони.

Із трьох зловмисників лише Дмитро Чорний не є жителем Скадовська, він – уродженець села Топильня Житомирської області, житель села Володимирівка Лазурненської селищної громади Скадовського району.

За даними Центру жрналістських розслідувань, з цієї трійці лише Ігор Сіренко не мав жодної освіти. Він зловживав наркотиками і заробляв на життя виготовленням порнографії. Саме завдяки пристрастю до наркотиків Сіренко свого часу познайомився з Ігорем Кузьменком на прізвисько “Ігор Стакан”, який, працюючи в поліції, покривав наркобізнес у Скадовську.

29 серпня 2022 року Ігор Сіренко разом із двома невстановленими особами незаконно затримали в Скадовську на вулиці Джарилгацькій чоловіка, який рухався у своїх справах на мопеді. Погрожуючи зброєю, його незаконно позбавили волі і відвезли до ізолятора тимчасового тримання на першому поверсі захопленого Скадовського райвідділу поліції.

Там уся трійця поліцаїв-колаборантів катували чоловіка, не давали йому їсти й спати і примушували зізнатися у злочинах, яких той не скоював. Чоловіка били, погрожували вбити і 2 вересня 2022 року ввечері відпустили на свободу, без надання будь-яких документів щодо підстав або причин його затримання.

За скоєні злочини Ігорю Кузьменюку, Ігорю Сіренку і Дмитру Чорному Нацполіція України заочно повідомила підозру в колабораційній діяльності і порушенні законів та звичаїв війни за ч. 7 ст. 111-1 і ч. 1 ст. 438 КК України. Злочинцям загрожує 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що Максим Воронов, колишній поліцейський з Голої Пристані, отримав 15 років ув’язнення.