Поліцейських з Голої Пристані Віктора Целорунга і Миколу Колесніченка заочно засуджено до 15 років ув’язнення

14 Квітня 2024, 13:46

Ілюстрація: відкриті джерела.

Віктор Целорунго і Микола Колесніченко, які працюють в окупаційній поліції Голої Пристані Скадовського району Херсонщини, визнані винними в колабораційній діяльності. Теплодарський міський суд Одеської області виніс їм заочні вироки: по 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Колаборанти раніше працювали в Національній поліції України. 31-річний Колесніченко Микола Іванович був старшим лейтенантом поліції, дізнавачем сектору дізнання відділення поліції №1 Скадовського райвідділу поліції. Він – уродженець села Орлівське Перекопського району АР Крим.

34-річний старший лейтенант поліції Целорунго Віктор Леонідович 26 січня 2022 року призначений інспектором сектору реагування патрульної поліції в тому ж відділенні поліції. Він – уродженець села Велика Кардашинка Голопристанської міської громади.

Микола Колесніченко отримав від окупантів посаду так званого оперуповноваженого карного розшуку в незаконно створеному «Голопристанском районном отделении полиции».

Як розповів у суді свідок, він знав Миколу Колесніченка вісім років. Поліцейський-колаборант брав участь у так званих фільтраційних заходах окупантів, був присутній при незаконному вилученні загарбниками українських банківських терміналів на ринку в Голій Пристані в травні 2022 року.

Миколу Колесніченка бачили у викраденому росіянами у місцевого фермера автомобілі. Також він брав участь у незаконних обшуках гаражів, де окупанти шукали зброю і автівки. Колесніченко схиляв своїх колишніх колег до співпраці з ворогом і постійно ходив з нашивками поліції РФ.

Віктор Целорунго працював на окупантів заступником начальника «Голопристанского районного отделения полиции».

Один зі свідків розповів у суді, що бачив як Віктор Целорунго наприкінці травня 2022 року піднімав прапор РФ під час урочистого відкриття захопленого відділу поліції у Голій Пристані.

За словами іншого свідка, всім співробітникам поліції Скадовського району після початку повномасштабного вторгнення Росії наказали евакуюватися на підконтрольну українську територію. Віктор Целорунго цього не зробив, хоча на той момент перебував у Херсоні. Можливість виїхати з тоді ще не окупованого міста у нього була, але Целорунго залишився там, згодом повернувся до Голої Пристані і добровільно став працювати на ворога.

Обох колаборантів заочно визнано винними у колабораційній діяльності за ч. 7 ст. 111-1 КК України. Вирок – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що на лівобережжі Херсонщини внаслідок вибуху ледь не загинув гауляйтер села Роздольне Олег Гончаров.