Власники наданого для “евакуйованих” херсонців житла в РФ не отримують обіцяних виплат

04 Березня 2024, 14:56

На фото: евакуація жителів Херсона на лівий берег Дніпра, 20 жовтня 2022 р. Фото: відкриті джерела.

Росіяни вимушені визнати, що їхня державна система так званих житлових сертифікатів для “евакуйованих” херсонців не спрацювала. Власники наданої для херсонців нерухомості в РФ продовжують марно чекати на виплати від держави, а жителі нашої області, котрі погодились виїхати на територію РФ, з листопада 2022 року залишаються фактично без обіцяного росіянами житла.

Про це повідомляють самі ж російські ЗМІ.

Жителі Херсонської області, які евакуювалися звідти восени 2022 року, отримували право на житлові сертифікати, які мали б дозволити їм придбати житло у будь-якому місті РФ. Але фактично багато біженців і досі залишаються ні з чим, як і власники наданої нерухомості в Росії. Чергову історію розповіла росіянка Тетяна А., яка володіла московською квартирою, куди заселились херсонці. Тетяна уклала з ними договір купівлі/продажу і пустила пожити до схвалення сертифікату.

Тепер же Тетяна не може виселити херсонців. Крім того, що її квартиру, яка за документами вже їй не належить, незабаром можуть виставити на торги, то й переселенці не мають грошей сплатити за оформлену для доплати за квартиру іпотеку.

“Рішення щодо сертифікату чекаю з вересня 2023 року. За цей час такі квартири подорожчали в середньому на 300 000 рублів. Просто не знаю, що вже робити”, — бідкається Тетяна.

Бідкаються також і інші продавці нерухомості, які ризикнули укласти договір купівлі/продажу за “херсонськими сертифікатами”. Частина з них грошей так і не побачили, а лише набули численних проблем.

Наразі “евакуйовані” херсонці, котрі також бідкаються, організовують групи у соцмережах у містах, куди переїхали жити. У цих групах вони діляться наболілим, але вирішення проблеми, як і чіткого пояснення того, що відбувається, з боку росіян на сьогодні так і немає.

Росіяни, у свою чергу, стверджують, що коли сертифікати тільки почали видавати, частка таких угод була досить великою — у Москві на вторинному ринку в січні-травні 2023 року вона сягала до 7%. Звичайно, на дорогу столичну нерухомість цих коштів не вистачило б, але можна було додати свої кредити або взяти в банку.

Однак продавці ризикували: оскільки за “херсонськими сертифікатами” стояла держава, росіяни сподівались, що все пройде за планом. Проте сталось не так, як гадалось.

“З травня минулого року я чекаю грошей за свою продану за сертифікатом квартиру, — жаліється на свою ситуацію Тетяна А. — Грошей немає, натомість є борги з комунальних платежів. Херсонці переїхали, прописали у мене п’ятьох членів сім’ї, і, як мені стало відомо, начебто вже мають проблеми з виплатою іпотеки, оскільки частину суми покупці брали в борг у банку”.

У цій плутанині та очікуваннях минуло 9 місяців. Як нині з’ясувалось, за багатьма херсонськими сертифікатами з середини 2023 року почалися масові відмови. У Фонді розвитку територій пояснювали це то “помилками” самих громадян, то різночитаннями у відомостях, зазначених у договорі купівлі-продажу та документах заявника і його членів сім’ї, або ж некоректним розподілом часток у праві власності між покупцями житлового приміщення чи то придбанням житла, яке не відповідало вимогам Житлового кодексу РФ.

Але час минав, і таких відмов ставало дедалі більше. І тепер стає зрозуміло, що причина банальна – у нестачі коштів у держбюджеті на цю програму.

Тим часом “евакуйовані” херсонці опинились фактично без даху над головою, а власники наданої нерухомості – без обіцяних державою коштів.

“У мене не було й тіні сумнівів. Хіба держава може обдурити?” – Задає риторичне питання Тетяна і продовжує чекати сплати державою за надану власну квартиру.