Відбудова та фортифікація правобережжя Херсонщини. Інтерв’ю з Олександром Прокудіним, очільником Херсонської ОВА

23 Березня 2024, 17:43

Кореспонденти медіа-центру “IPC-Південь” поспілкувались з Олександром Прокудіним, очільником Херсонської обласної військової адміністрації, й обговорили питання відбудови житла та об’єктів соціальної сфери на правобережжі Херсонщини, розбудови фортифікаційних споруд, а також взаємодії ОВА та військових на Херсонському напрямку.

“IPC-Південь”: Розпочнемо з одного із найважливіших питань – це відновлення та відбудова звільнених територій нашої області. Лише на правобережжі Херсонщини понад 20 тисяч приватних будинків пошкоджені. Ми їздимо по селах на звільнених територіях, і ми бачимо, що відновлення поступово йде. Є населені пункти, наприклад, Бобровий Кут, де кажуть, що там майже 100% житла відбудовано, але є населені пункти, наприклад, Білогірка, де відбудова ще не почалась. Наведіть загальні цифри по відбудові, а також по населених пунктах, де ще не розпочалась відбудова, і чи будуть вони взагалі відновлюватись?

Олександр Прокудін: На сьогодні приблизно 26 тисяч об’єктів цивільної житлової сфери знищено або пошкоджено. Якщо взяти відновлення, то всього 2700 об’єктів, або десята частина, за цей рік відновлено – це різні програми, різні кошти, які витрачались на це. Якщо візьмемо до прикладу програму “Пліч-о-пліч”, за якою відбувалось відновлення у Бобровому Куті, то нині там відбудовано 1028 об’єктів, це де вже повністю завершені роботи. Ще ведуться роботи на 123 об’єктах. На поточний рік за програмою “Пліч-о-пліч” вже заплановано залучення коштів із держаного бюджету. Якщо минулого року всього 15 областями-партнерами було витрачено приблизно 500 мільйонів гривень, то на цей рік ми плануємо залучити з державного бюджету 5 мільярдів гривень. Не знаю, скільки дадуть, хоча б 1-2 мільярда – це вже дуже велика кількість домівок буде відновлено, це ще плюс 76 населених пунктів і приблизно 3600, це втричі більше об’єктів, що ми плануємо відновити цього року. Крім того, волонтерами було відновлено 818 будівель, з них 517 – власними силами громад.

Зруйнований росіянами до фундаменту будинок на правобережжі Херсонщини. Фото: “IPC-Південь”.

Якщо брати програму “єВідновлення” – то це інша система. Люди отримують зараз кошти, це 1960 родин, які вже отримали кошти на відбудову власних осель на загальну суму 275 мільйонів гривень. Ще одна програма – на відбудову вщент зруйнованого житла. Таких у нас в області є 9 сіл, які повністю зруйновані. Власники такого житла можуть отримати сертифікати на купівлю житла у будь-якому місті Херсонщини. Я сам їжджу по громадах і бачу, що люди хочуть купляти житло саме у тому ж населеному пункті, де вони і жили. Звичайно, у Дар’ївській громаді зараз небезпечно і наразі це неможливо, тому що громада знаходиться у зоні ведення активних бойових дій. Усі інші, більш безпечні громади, вони можуть це робити. На даний момент 295 таких житлових сертифікатів сформовано на загальну суму 384 тисячі гривень. Щодо відбудови цих населених пунктів – доцільно чи недоцільно – це повинні визначити самі жителі. Не можна їм сказати, що їхнього населеного пункту не буде. У той же час ми розуміємо, скільки грошей буде витрачено на інфраструктуру, тому що там вщент зруйновані не лише будинки, а й дороги, електромережі, мережі водопостачання і таке інше. Тому якщо ми будемо бачити ті населені пункти, де проживало, умовно кажучи, всього 50 осіб, і вони візьмуть сертифікати й переїдуть до інших населених пунктів, які поруч, щоб бути у своїй громаді, то, звичайно, такі населені пункти не будуть відбудовуватись.

“IPC-Південь”: Ми були в одному селі, там живе лише одна родина. Чи буде щось робитись для цієї однієї родини? Комунікації там наявні, навіть електроенергія є, але вони проживають там просто самі. І ось виникає парадоксальна ситуація – і люди там є, хоч їх і мало, і виїжджати вони не бажають. Як бути таким людям?

Олександр Прокудін: Звичайно, що критичну інфраструктуру для однієї родини відновлювати не будуть. У той же час, якщо у людей є бажання продовжувати там жити, то вони будуть там жити. До повномасштабної війни також були населені пункти, де проживало всього по 10-20 людей.

“IPC-Південь”: Питання щодо Херсона. Жителі міста, які знаходяться у зоні підтоплення, скаржились, що досі не отримали кошти за програмою “єВідновлення”. Їм не виплачують ці кошти, оскільки вони знаходяться у зоні активних бойових дій. Можна детальніше про це?

Олександр Прокудін: Так і є. Зараз Херсон знаходиться в “червоній зоні”. І ми бачимо, що не зменшується кількість обстрілів. Коли у громаді стане хоча б більш безпечно і зона бойових дій переміститься подалі, тоді й почнуться виплати цих коштів. Гроші є, просто через небезпечну зону їх виплачувати зараз недоцільно. От зараз будь-яка людина витратить гроші на відновлення свого житла, зробить там ремонт – а потім туди знову “прилетить”, то державі знову прийдеться виплачувати ці кошти на відновлення? Тому через “червону зону” виплати поки не відбуваються. Коли ми відтиснемо ворога подалі і тут буде більш безпечно, звичайно, всі ці люди отримають гроші.

“IPC-Південь”: Зараз ми бачимо на правобережжі в громадах активно відновлюється соціальна інфраструктура, пройшли закупівлі на відновлення шкіл, дитячих садочків, часом досить великі суми вкладаються. Чи резонно це зараз? Тому що, до прикладу, Кочубеївська, Високопільська громади – там залишилось зараз дуже мало дітей, і чи резонно зараз відбудовувати “з нуля” усі ці школи і вкладати такі великі кошти у відновлення?

Зруйнована школа на правобережжі Херсонщини. Фото: “IPC-Південь”.

Олександр Прокудін: Це все робиться і резон у цьому є, тому що це запит від громад. По-перше, будь-яка відбудова шкіл і дитячих садочків зараз виникає тільки за ініціативи громади і доведення того, що там є діти, які будуть там навчатись або ходити до дитячих садочків. Тому роботи проводяться тільки у більш безпечних громадах. Ми розуміємо, що зараз в Україні всюди небезпечно, але роботи тривають у більш безпечних громадах нашої області, таких як Кочубеївка, Високопілля, Велика Олександрівка. І головне: коли приймаються рішення щодо відновлення чи будівництва якогось об’єкту, – це тільки людський ресурс, наявність там дітей. Звичайно, роботи не будуть проводитись у громадах, які поблизу Дніпра, і навіть у 40-кілометровій зоні, тому що це, по-перше, просто недоцільно: туди будь-коли може прилетіти КАБ чи будь-який снаряд і все буде знищено. Тому в таких районах не буде відновлюватись соціальна інфраструктура, поки не буде безпечно.

“IPC-Південь”: Тобто якщо школа відбудовується, то обов’язково там є діти, які будуть до неї ходити?

Олександр Прокудін: Так. Ми можемо навіть сказати, що дітей є багато. Наприклад, в одній громаді, назву якої не будемо зараз згадувати, було сім шкіл, і з цих семи шкіл нині лише одна знаходиться у більш-менш нормальному стані, щоб можна було побудувати там укриття й діти туди підуть, а всі інші школи зруйновані. Тому зараз хоча б дві школи повинні бути на цю громаду і на ту кількість дітей, яка там була до повномасштабної війни. І зараз ці діти там є, вони проживають у цій громаді й готові ходити до школи, якщо вона буде забезпечена укриттям і там будуть усі умови для проведення змішаної форми навчання.

Наша задача – запустити цього року 15 таких об’єктів з 1 вересня, це максимум. Звичайно, якщо все вийде – то так і буде. Було б добре запустити хоча б 5-10 шкіл змішаної форми навчання у більш безпечних громадах Херсонщини.

“IPC-Південь”: Ще одне важливе питання – це проблема із забезпеченням водопостачання на правобережжі нашої області у тих громадах, які знаходяться поблизу Дніпра, де виникли проблеми з водопостачанням після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС. Станом на 2023 рік було заплановано близько 53 нові свердловини, але зробили лише 6. У чому полягає проблема? Чому підрядники не впорались із цим замовленням?

Олександр Прокудін: Так, все вірно. Підрядники не впорались через безпекову ситуацію. найкраще спрацювала Нововоронцовка, але це найбезпечніша громада з тих, які знаходяться на правому березі від Каховської ГЕС. Дуже багато було прильотів, Ви ж розумієте, що це велика вишка (вишка буріння свердловин – ред.), це і дуже багато працівників, які виїжджають на техніці, щоб бурити свердловини, що знаходяться у 10, 6, 5 кілометрах від Дніпра, і туди дістають як артилерія, так і дрони. Тому підрядники виходили на пару днів, згортали свою техніку і виїжджали назад, лише якісь безстрашні підрядники завершили свою роботу. У той же час, якщо буде фінансування на цей рік, ми продовжимо цю роботу і завдання буде виконано, і лише в деяких громадах, де є високий ризик, ми навіть не будемо розпочинати бурити свердловини. Це такі громади, як, наприклад, Бериславська, там взагалі важко десь сховати цю техніку.

“IPC-Південь”: Тобто кошти, які не були використані, повернулись до бюджету?

Олександр Прокудін: Так, ці кошти були виділені з резервного фонду, вони туди ж і повернулись. Зараз ми дали запит і хочемо отримати ці гроші для продовження робіт.

“IPC-Південь”: За умов, що нині роботи не можна провести, як ці громади забезпечуються водою?

Олександр Прокудін: На сьогодні взагалі проблем з водою немає. Там і були свердловини, і вони працюють. У нас була проблема тільки з двома свердловинами, але зараз там немає такої великої кількості людей, туди здійснюється постійна доставка води. У тих громадах, де немає світла, свердловини працюють на генераторах. Кожного дня там вмикають генератори на 2-4 години і вода є. Тому серйозної проблеми з водою немає.

“IPC-Південь”: Тепер питання стосовно взаємодії Обласної військової адміністрації і тих військових підрозділів, які знаходяться на правобережжі нашої області. Як Ви допомагаєте військовим?

Олександр Прокудін: У нас вже чергове військове командування тут змінюється, ставляться нові задачі і у нас повна взаємодія з військовими. Взагалі за цей рік ми зробили дуже багато, чим можу похвалитись. І нашу підтримку військові точно відчувають. Навіть коли змінюються командувачі, вони усі дякують за допомогу. І реально – ми зараз працюємо на повну для військових, у нашій області інакше просто не можна. Минулого року також дуже багато було зроблено, і цього року ми вже передали нашим захисникам 43 автівки, 750 дронів, 50 систем РЕБ і таке інше. І ця робота продовжується надалі й буде з місяця в місяць тільки нарощуватись. Усі громади долучаються, навіть, до прикладу, останні дрони, які закупались, – це просто працівники військових адміністрацій взяли і виділили із своїх зарплат якусь частину та закупили ці дрони.

“IPC-Південь”: Це ті дрони, які ХОВА показала на відео, викладені у формі квітки?

Олександр Прокудін: Так, це вони. Їх закупили за кошти працівників обладміністрації, які також долучились до цієї акції та давали гроші.

Передача придбаних дронів військовим. Фото: Херсонська ОВА.

“IPC-Південь”: Зараз в одній з громад правобережжя розбудовується містечко для переселенців, не будемо називати цю громаду з міркувань безпеки. Це будівництво нібито вже знаходиться на фінішній прямій. І у нас виникло питання – для кого це будується? Кому зараз потрібне це житло? Тому що люди, у яких було зруйноване власне житло і які хотіли знайти собі нове, вони за ці 15 місяців після звільнення правобережжя знайшли його. Ті, хто хотів виїхати – виїхали. І ось ми маємо таке велике містечко для переселенців. Хто там буде жити?

Олександр Прокудін: Херсонці. Зараз кожного дня прилітає комусь у дім, і людям просто нікуди буде дітись, тож ми плануємо їх переселяти до Миколаєва, Одеси, на Львівщину, Київщину і так далі. Але у цих людей також буде альтернатива – жити на Херсонщині. Більш того, для людей, які будуть проживати там, ми готуємо бізнес-проєкти, щоб залучити їх до роботи. Там буде розвинена інфраструктура, у тому числі й для дітей, які можуть піти до дитячого садка або до школи. Тобто багато людей, яких ми намагаємось евакуювати до інших регіонів, зможуть залишитись у цих місцях. Зараз тільки в Херсоні проживають без нормальних умов, у старих гуртожитках люди, які були евакуйовані після підриву Каховської ГЕС, вони ще досі там залишаються. Ми зможемо перевезти цих людей у більш комфортні умови і вони там будуть проживати.

“IPC-Південь”: Тобто це проєкт на перспективу, наперед?

Олександр Прокудін: Так. Адже зараз ми живемо в такому часі, коли для даних осіб, які хочуть евакуюватись, а також для тих, які не хочуть, напевно, але змушені евакуйовуватись, – ми зможемо для них запропонувати такий варіант. Також є дуже велика потреба у будівництві такого містечка в інших, більш безпечних районах, тому що там дуже багато людей з прибережних населених пунктів, які релокувались туди і винаймають там житло, а житло у згаданому містечку – безкоштовне.

“IPC-Південь”: Вже є люди, які виявили бажання там жити?

Олександр Прокудін: Так, є такі люди.

“IPC-Південь”: Ви коротко сказали про фортифікацію. І ми розуміємо, що це інформація не для загального розголосу. Як зазначалось, понад 900 мільйонів гривень було виділено на захисні споруди. Якщо можна, кілька слів про побудову фортифікаційних об’єктів.

Олександр Прокудін: Це друга лінія оборони. Це проєкт, який зараз відбувається в усій країні, не лише на Херсонщині, а й в інших областях – у Чернігові, на Київщині, Сумщині і так далі. Роботи дуже багато, у нас 174 кілометра другої лінії оборони. Вона складається з протитанкових ровів, невибухових засобів загородження і плюс також ці так звані “зуби дракона”, тетраедри, які встановлюються по всій лінії, а також взводно-опорні пункти, де можуть знаходитись військові. Це велика робота, і ми плануємо, щоб, по-перше, військовим було безпечно, тому що там бетонні конструкції, які будуть захищати від будь-яких видів озброєння, навіть ракетного. Тому ці лінії дуже потрібні, і я хочу, щоб це була вже не друга, а четверта лінія, щоб ми йшли далі – і перша лінія у нас була б уже біля Криму по нашій області.

Фейкові вибори на лівобережжі Херсонщини. Люди голосують просто на вулиці. Фото: російські ЗМІ.

“IPC-Південь”: Що відбувається на лівобережжі? Якщо можна, коротко опишіть, як там живуть наші земляки? Ми розуміємо, що зараз там усі заклопотані цими так званими “виборами”, які незаконно проводяться на окупованих територіях. Але якщо коротко: що там відбувається? Які загальні тенденції?

Олександр Прокудін: Та я думаю, “вибори” вже закінчились – і слава Богу, що цей цирк закінчився. Там, напевно, 150% людей прийшло та за Путіна проголосувало 120% або 137%. А щодо наших земляків, то я щодня отримую повідомлення з громад, наші керівники і працівники військових адміністрацій спілкуються з людьми, які там знаходяться. Люди там не мають можливості просто відвідувати лікарні, отримувати медичні послуги або просто купувати медикаменти в аптеках без наявності російського паспорта. І це страшно. Щодо “виборів”, то цей цирк з автоматами або на кшталт “я можу проголосувати за сусіда”, чи за українським паспортом – то я не знаю, як взагалі у цивілізованому світі таке може відбуватись? Як ми можемо визнати ці вибори легітимними, якщо людина з паспортом іншої держави голосує за так званого “президента Російської Федерації”? Це смішно. Дуже хочеться побажати нашим землякам, щоб вони тримались, були сильними і були в безпеці.

“IPC-Південь”: До речі, росіяни самі давали інформацію ще у процесі цього псевдоголосування, що на лівобережжі Херсонщини жодна людина за українськими документами не проголосувала. Тобто наші люди, які відмовляються брати ці “аусвайси”, – вони відмовляються також і ходити на ці псевдовибори, що в принципі й логічно.

І останнє питання. Давайте “розведемо трохи зради”. Що стосується цих укріплень, про які ми з Вами вже поговорили: люди бачать, де будується ця лінія, і дехто “розводить зраду” в соцмережах, що лінія будується, на їхню думку, досить далеко від Херсона, і тому, на думку цих же людей, Херсон планується “здавати”. Здебільшого це пишуть люди, які знаходяться досить далеко від Херсона і які в Херсоні не були з початку повномасштабного вторгнення, які не бачать ситуацію в самому місті й що тут відбувається. І ось є така “зрада”, що, будуючи цю лінію, українська влада відведе військових за її межу. Чи планується здача Херсона?

Олександр Прокудін: Ні. Взагалі цього не чув, такого навіть в думках немає ні у військових, ні у кого іншого. Я Вам так скажу, я не військовий і не вчився, але розумію деякі речі, і я не знаю, який потенціал сил має бути у росіян, щоб вони змогли подолати перешкоду у вигляді річки Дніпро, і ще й по тій площі у 174 кілометра, й загалом майже 200 кілометрів, щоб щось зробити, і який людський ресурс вони повинні мати. Враховуючи, що у нас в Херсоні та в Херсонській області знаходиться вдвічі більше сили, які нам навіть потрібні, щоб утримувати це. Тобто для росіян це просто самогубство. Ніхто здавати Херсон точно не буде. У той же час, одразу скажу, що будується не тільки друга лінія оборони, також дооблаштовується перша лінія оборони – це також з бетонними конструкціями. Крім того, відбудовується повністю оборона міста Херсона – це ще навколо всього міста, щоб його не “взяли”, як кажуть люди. Тому робота ведеться не лише на першій та другій лініях, є ще третя лінія оборони, яка у відносно безпечних громадах. Не знаю, що впливає на таку думку деяких людей, але Херсон точно здаватись не буде. У жодного військового командира, який знаходиться тут, а я з ними спілкуюсь кожного тижня, немає навіть такої думки.

“IPC-Південь”: Тобто “зрада” відміняється?

Олександр Прокудін: Так точно.