У Костянтинівці на Херсонщині окупанти примушують дітей вчитись російською і тримають їх у школі голодними

21 Березня 2024, 13:47

Урок фізкультури в костянтинівській "школі".

Російські загарбники визнали, що у відкритій ними школі в Костянтинівській громаді Каховського району на Херсонщині вони тримають більшість дітей голодними, оскільки вони не мають коштів на закупівлю продуктів. Самі ж діти жаліються, що їм важко вчитися на незнайомій російській мові.

 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на окупаційний телеканал “Таврия”.

Російські загарбники спробували похвалитися роботою відкритої ними 7 листопада 2023 року школи в селі Костянтинівка Каховського району Херсонщини. Однак у поширеному ними сюжеті учні зізналися, що їм дуже важко вчитися на російській мові, якої вони не знають.

Самі окупанти визнали, що в школі величезний брак кадрів. Окупаційна директорка закладу, пенсіонерка з Херсона Вікторія Єзюкинська пожалілася, що переважна більшість освітян виїхали з небезпечної для життя лівобережної Херсонщини. А ті десять вчителів, які залишаються на території Костянтинівської і сусідньої Горностаївської громад, категорично відмовляються співпрацювати з ворогом.

“Я до них і додому приїжджала. Деякі спочатку погоджувались, а потім передумали. Вони бояться з нами працювати”, – визнала колаборантка Вікторія Єзюкинська.

Місцеві батьки також неохоче віддають своїх дітей на “навчання” до сумнівної школи. Як розповіли в своєму сюжеті пропагандисти “Таврии”, у окупантів немає грошей на закупівлю продуктів для учнів. Єдине, що видають більшості з них – це одну булочку і чашку солодкого чаю. Лише учням молодших класів дають також сирники або каші. Буфету або повноцінної їдальні у “школі” немає. Тож більшість дітей, які змушені перебувати тут зранку до вечора, залишаються голодними.

“Якщо нам дадуть продукти, то ми будемо робити так як треба. Як нам скажуть добавить, ми добавимо”, – сказала в сюжеті працівниця їдальні.

Натомість окупанти з гордістю розповіли про відкриття у школі “стены героев” із зображеннями загиблих російських загарбників.  Вони примушують дітей брати участь у пропагандистських заходах біля цієї стіни та вшановувати ворога.

За словами ж окупаційної директорки школи Вікторії Єзюкинської, головною проблемою закладу є “неправильно повішані батареї опалення і занизькі стелі в приміщеннях”. Виправити ці так звані недоліки збираються будівельники з Рязанської області. Хоча в цій школі до великої війни встигли зробити повноцінну реконструкцію за кошти українських платників податків.

Окупанти стверджують, що до школи в Костянтинівки їм вдалося набрати 148 дітей з 9 навколишніх сіл. Це – в рази менше загальної кількості учнів, які зараз навчаються у двох законних школах Горностаївської громади.

“У нас працюють два ліцеї селища Горностаївка і села Каїри. В них дистанційно вчиться приблизно 700 дітей”, – сказали ЦЖР представники Горностаївської селищної військової адміністрації.

Школа в Костянтинівці – єдина, яку окупантам майже за два роки вдалося відкрити в двох громадах, Костянтинівській і Горностаївській, зазначає ЦЖР.