Письменник-невдаха, комуніст-революціонер і просто випадкові люди: іноземні спостерігачі за фейковими виборами на лівобережжі Херсонщини

15 Березня 2024, 17:33

На окупованих територіях Херсонської області стартували вибори президента Росії, що проводяться тут незаконно. Вже традиційно для підтверження демократичності та прозорості фейкового голосування росіяни запросили до регіону так званих “спостерігачів” з інших країн і навіть континентів. Метою цих “туристів” є створення ілюзії визнання міжнародною спільнотою легітимності голосування. Серед “спостерігачів” здебільшого маргінали, фінансово залежні від Росії активісти та люди, які погано розуміють, де вони взагалі знаходяться. З найцікавішими учасниками цього “шапіто” ми ознайомимо Вас у наступному матеріалі.

Деніель Ковалик

Найбільше російські пропагандисти пишаються тим, що окуповану частину Херсонщини у день виборів відвідав справжній громадянин США. Деніель Ковалик і справді живе та працює у  Сполучених Штатах, а його світогляд є досить специфічним. Назвати Ковалика “проросійським” – значить зробити йому величезний комплімент. Чоловік є прибічником теорії змови і вважає, що країни західної демократії намагаються дискредитувати “мирну Росію”. У 2017 році він написав книгу, яка, відповідно, так і називалась – “Змова з метою зробити Росію цапом-відбувайлом: як ЦРУ і «Глибинна держава» змовилися очорнити Путіна”.

“Бестселер” Деніеля Ковалика.

“США управляють божевільні люди з шаленими цілями”, – заявив Ковалик російським журналістам у лютому 2023 року. Цікаво, що це інтерв’ю майбутній “спостерігач” дав на фоні прапора так званої “ДНР”. Виявляється, ця ганчірка висить у його кабінеті у Пітсбурзі, де Ковалик на даний час викладає предмет “Міжнародні права людини” на юридичному факультеті місцевого університету. Зараз “спостерігач” активно розповсюджує наратив, що Україна неодмінно програє війну, а Сполучені Штати Америки, розуміючи це, готові почати мирні переговори з Росією. 

Ковалик на фоні прапора “ДНР” розповідає про “всесвітню змову” проти Путіна.

Я дуже радий бути присутнім тут, на Херсонщині. На тій дільниці, де я був, я бачив ознаки прозорості виборів”, – зазначив Ковалик російським журналістам. Цього важливого “спостерігача” навіть було включено з Херсонщини у всеросійський прямий ефір, присвячений виборам. Під час включення, Ковалик сидів за столом поруч із так званим “губернатором” регіону Володимиром Сальдо. 

 

Крістіан Арсен Роберт-Ноель Роль

Крістіан Роль.

“Я бачив дуже дружніх людей і дуже щасливих людей, які в більшості своїй голосували ЗА РОСІЮ”, – зазначає “спостерігач” і громадянин Франції Крістіан Роль, ймовірно, не розуміючи, що на президентських виборах голосують не за країну, а за конкретного кандидата. Криворукі російські журналісти максимально ускладнили нам пошуки  чоловіка, зробивши помилку в його прізвищі. Але нам все ж таки вдалось знайти цього маловідомого французького письменника і публіциста. Роль є великим фанатом всього російського і персонально Володимира Путіна.

Крістіан Роль на Червоній площі у Москві.

Звісно, захоплення диктатором Роль доповнює відверто проросійською риторикою. Наприклад, перебуваючи в Генічеську, француз зазначив, що президенти Емманюель Макрон та Володимир  Зеленський “вживають забагато кокаїну” і їм варто це припинити. На думку Роля, якщо президент Франції погрожуватиме Путіну, то той може “викупати Макрона в Сені”. Загалом Роль – типовий невдаха, яких зазвичай і вербують росіяни. Для прикладу, на презентацію однієї з його книг у 2015 році зібралось аж 4 людини. 

Хав’єр Пінеда

Хав’єр Пінеда в Генічеську.

Відвідав Херсонщину також представник Латинської Америки, соціаліст Хав’єр Пінеда. У рідному Чилі він займається здебільшого боротьбою з “неолібералізмом” шляхом організації демонстрацій та акцій протесту. Також він є юристом Університету Чилі та фахівцем з міжнародних відносин того ж університету. Пінеда займає відкриту антиамериканську та антиєвропейську позицію, тому не дивно, що він потрапив у сферу інтересів росіян. За кілька тижнів до виборів чилієць взяв участь у “Міжнародному фестивамі молоді”, що проходив у російському місті Сочі. Звідти він потрапив і на окуповану територію Херсонщини.

Звичайно, Хав’єр Пінеда залюбки розповсюджує російські наративи, зокрема про те, що при владі в Україні перебувають міфічні “неонацисти”. Наприклад, під своїм фото з російського Волгограда, що було опубліковано 11 березня 2024 року, Пінеда написав: “Фото біля підніжжя статуї Батьківщини-матері висотою 85 метрів, яка є одним із символів міста і Росії. Через 80 років нацисти продовжують спустошувати Європу. Історія не повторюється, але вона циклічна”.

Типовий пост на сторінці в соцмережі “спостерігача” Хав’єра Пінеди.

В Чилі Пінеда намагався обратись на посади у місцевих органах самоврядування. Невдача у виборах, ймовірно, стала причиною зближення чоловіка з росіянами. На Херсонщині “спостерігач”, звичайно, порушень не помітив та розповів російським ЗМІ, що місцеве населення з нетерпінням очікувало голосування. За його словами, херсонці ледь не вишикуались у черги перед незаконними виборчими дільницями, очікуючи на їх відкриття.

Омолемо Сомолекае

Ну і не обійшлось, звичайно, без курйозів. Чи то через вже згадану криворукість росіян, чи то з іншою метою, пропагандисти виклали кілька  відео зі “спостерігачем” з Африки, назвавши його  різними іменами. Наприклад, ось – Кенієць Єзекіїль Канагі Мутее. Так хлопця назвали більшість російські ЗМІ.

Єзекіїль Канагі Мутее з Кенії.

А ось той самий “спостерігач”, тільки на відео іншого медіа й з іншого ракурсу. І так, тепер він не Єзекіїль з Кенії, а Омолемо Сомолекае з Ботсвани.

І ось Омолемо Сомолекае дійсно живе у далекій Ботсвані та вчиться у місцевому університеті. Як він потрапив на Херсоншину – не відомо, адже сторінки у більшості соцмереж хлопця закриті. Ймовірно, зважаючи на його вік, Омолемо також був делегатом на “Фестивалі молоді” в Сочі, а дорогою на Батьківщину став ще й “спостерігачем”.

Російські ЗМІ повідомляють, що за незаконним проведенням виборів на Херсонщині спостерігають ще громадяни Німеччини, Мексики, Замбії, ПАР та  Індонезії. Поки що їх пропагандисти не засвітили, але голосування триватиме всі вихідні, тож чекаємо чергову порцію “спостерігачів” вже завтра.