Олександр Шевченко, депутат від «Слуги народу» із Нової Каховки, отримав підозру

14 Березня 2024, 15:04

Олександр Шевченко, колаборант. Фото: соцмережі.

Олександр Шевченко, депутат Новокаховської міської ради від президентської партії «Слуга народу», 13 березня 2024 року отримав заочну підозру Херсонської обласної прокуратури в колабораційній діяльності. Зраднику може загрожувати позбавлення волі строком на 10 років з конфіскацією майна.

Відповідний текст підозри оприлюднений на сайті Офісу генерального прокурора.

Слідством встановлено, що, 37-річний Шевченко Олександр Олександрович, уродженець і житель Мелітополя Запорізької області, депутат Новокаховської міськради Херсонщини від партії «Слуга народу» добровільно перейшов на бік ворога орієнтовно в березні 2023 року. Він працює у відділі взаємодії зі ЗМІ окупаційного міністерства сільського господарства Херсонщини: спочатку був там головним спеціалістом, а майже весь останній рік – його начальником.

За скоєний злочин Олександру Шевченку заочно повідомлено підозру в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Йому світить від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Кримінальне провадження щодо Шевченка відкрили 14 липня 2023 року. Центр журналістських розслідувань повідомляв про його перехід на бік ворога ще в липні 2022 року. Олександр Шевченко, який займався підприємницькою діяльністю у сфері зовнішньої реклами, допоміг захопити тодішнє комунальне підприємство «Агенція регіонального розвитку» Новокаховської міськради і став виготовляти та встановлювати в Новокаховській громаді агітаційні білборди російських загарбників.

«На початку окупації в місті Олександра Шевченка не було. Після того як відомі місцеві колаборанти Руслан Агаєв і Максим Карий навесні 2022 року захопили його приватний цех з виготовлення зовнішньої реклами, він повернувся до окупованої Нової Каховки, відключив свій телефон і став працювати на ворога», – на умовах анонімності розповідали тоді ЦЖР співробітники Новокаховської міської ради.

Олександр Шевченко потрапив до списків депутатів Новокаховської міськради від партії «Слуга народу» завдяки дружнім стосункам з Данилом і Едуардом Репілевськими.