Херсонський юнак, якого росіяни вивезли на ТОТ і змусили записувати пропагандистські відео, втік із полону

01 Березня 2024, 14:59

Денис Костєв. Фото: скриншот з російських пропагандистських джерел.

Херсонець Денис Костєв одразу засудив повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Під час окупації його рідного Херсона, тоді ще 16-річний юнак продовжував записувати відео у TikTok, в яких виступав проти агресії РФ і диктатора Путіна. Перед звільненням обласного центру хлопця забрали і разом з іншими дітьми вивезли до окупованого Криму під приводом “убезпечення від бомбардувань міста”, але й після звільнення Херсона Дениса додому не відпустили, а натомість відправили до Генічеська, де змусили стати інструментом російської пропаганди.

Про історію херсонця пише The Wall Street Journal.

Окупація Херсона не завадила юнаку публічно висловлювати протест проти агресії Росії та президента Путіна в соцмережах. Вже незадовго до звільнення обласного центру Костєва разом з іншими дітьми та підлітками вивезли до окупованого Криму. Російські загарбники агрументували це “безпековими заходами” задля самих дітей, хоча насправді мали іншу мету – перевиховання української молоді та насильницьке прищеплення ідей “русского міра”.

Після звільнення Херсона юнаку не дозволили повернутись додому, навпаки, його відправили до окупованого Генічеська, де зачислили до лав мітіларної дитячо-юнацької організації “Юнармія” і фактично зробили черговим засобом російської пропаганди. Підлітка постійно знімали в різноманітних пропагандистських відеороликах, де змушували на камеру прославляти російських окупантів та їхні дії в Україні.

24 лютого 2023 року, у день річниці початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, окупанти змусили Дениса записати відео, в якому він на тлі російського прапора розповідає, що нібито має мрію – служити у військах РФ.

Денис Костєв. Фото: скриншот з російського пропагандистського відео.

Згодом Денис отримав паспорт РФ та переїхав до Москви. Влітку 2023 року йому виповнилось 18 років і він завів акаунт в Instagram, де продовжував знімати пропагандистські ролики на підтримку Росії. Також Костєв працював у кримському таборі вожатим серед інших незаконно вивезених українських дітей.

Скріншот з акаунту Дениса Костєва в TikTok.

Скріншот з акаунту Дениса Костєва в TikTok.

Денис Костєв сирота, проте має родичів. Згодом він писав їм і сказав, що нібито “змінив свою думку, всім задоволений і не збирається повертатись в Україну”. Однак вже у грудні 2023 року він зателефонував із незнайомого номера до свого зведеного брата. Юнак розповів, що ще в Генічеську з ним почали працювати співробітники ФСБ із Москви, які надсилали йому вже готові сценарії для запису пропагандистських відеороликів. Денис зізнався своєму брату, що боїться за своє життя і безпеку.

Тоді родичі Дениса спільно з громадською організацією із порятунку викрадених Росією українських дітей Save Ukraine вирішили організувати юнаку втечу. Денис Костєв придбав квиток на потяг до Білорусі, де волонтер згаданої організації допоміг йому перетнути кордон з Польщею.

Нині юнак подав заяву на отримання нового паспорта України. Після всього, що йому довелось витримати, Денис мріє просто жити нормальним, мирним життям.