Євгеній Поповчук, депутат із Генічеська, який очолив захоплений росіянами Азово-Сиваський національний природний парк, отримав підозру

21 Лютого 2024, 11:31

Євгеній Поповчук, колаборант. Фото: відкриті джерела.

Євгеній Поповчук, депутат Генічеської міської ради від «ОПЗЖ», 20 лютого 2024 року отримав підозру за те, що незаконно очолив захоплений російськими окупантами Азово-Сиваський національний природний парк (далі – НПП). Йому інкримінують службову недбалість, добровільне зайняття посади в незаконному правоохоронному органі і участь у проведенні незаконних виборів.

Відповідний текст підозри опублікований на сайті Офісу генерального прокурора.

Про перехід Поповчука на бік ворога раніше писав Центр журналістських розслідувань.

За версією слідства, Євгеній Поповчук, будучи законним директором Азово-Сиваського НПП у 2019 році «закрив очі» на незаконне сінокосіння в заповідній зоні на островах Куюк-Тук, Чурюк і Бірючий. Тим самим державі заподіяна матеріальна шкода розміром 726 тисяч гривень.

Уже під час окупації Генічеського району Євгеній Поповчук добровільно перейшов на бік ворога і очолив захоплений Азово-Сиваський НПП, який загарбники незаконно зареєстрували в російській юрисдикції.

В 2023 році Поповчук призначений окупантами так званим депутатом незаконно створеної ради депутатів у Генічеську від путінської «Єдіной Россії».

Скоєні ним злочини слідчі кваліфікували як службова недбалість і колабораційна діяльність – за ч. 2 ст. 367, ч. 5 і ч. 7 ст. 111-1 КК України. Колаборанту світить від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що колишній начальник херсонської колонії Євген Соболєв заочно отримав довічний строк з конфіскацією майна.