В Росії повторно судитимуть військовослужбовця, який під час окупації Херсона влаштував п’яну перестрілку з ФСБшниками

08 Лютого 2024, 14:16

Суд російського міста Ростов повторно розгляне справу російського військовослужбовця Ігоря Судіна, який влітку 2022 року влаштував перестрілку в одному з херсонських кафе. Тоді загинуло 3 людини, серед яких були співробітники ФСБ. Перший розгляд справи відбувся восени 2023 року. Тоді судді визнали, що у факті вбивства Судіним співробітників ФСБ “немає складу злочину”.

Про повторний розгляд справи зазначають у російських ЗМІ.

Перший розгляд кримінальної справи по суті відбувся навесні 2023 року. Він проходив за участю присяжних засідателів. Четверо із восьми народних суддів тоді вирішили, що не було самої події злочину, у зв’язку з чим підсудного Судіна виправдали з правом на реабілітацію. Прокуратура та родичі загиблих оскаржили виправдувальний вирок в Апеляційному військовому суді. У листопаді апеляція скасувала судове рішення, встановивши, що у ньому було допущено «суттєве порушення кримінально-процесуального закону», і направила кримінальну справу на новий розгляд”, – йдеться у повідомленні. 

За версією слідства, влітку 2022 року Ігор Судін перебував на правобережжі Херсонщини. Вранці 17 червня він разом із товаришем по службі без дозволу командування виїхав з місця розташування своєї військової частини до Херсона, який тоді був окупований російськими військами. Чоловіки були одягнені у військову форму та взяли з собою зброю і патрони.

Близько дев’ятої години вечора до кафе, де відпочивав підсудний, приїхали співробітники ФСБ Росії Якубинський, Привалов та Бородін. Звернувши увагу на контрактників, вони зробили їм  зауваження через те, що автомат одного з них лежав на підлозі без нагляду. Судіну це не сподобалося, почалася словесна суперечка. Після цього росіяни влаштували стрілянину, внаслідок якої двоє ФСБшників і товариш по службі Судіна загинули. Сам підсудний і ще один співробітник російських спецслужб, на жаль, вижили, отримавши поранення.