Усі лікарі тимчасово окупованої Новокаховської громади припинили отримувати зарплату після згортання фінансування НСЗУ

21 Лютого 2024, 15:54

Фото: відкриті джерела.

У Новокаховській громаді на Херсонщині всі лікарі припинили отримувати заробітну плату після скасування фінансування медичних закладів на окупованих територіях з боку Національної служби здоров’я України.

Про це повідомив Валерій Брусенський, начальник Новокаховської міської військової адміністрації, в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

За його словами, поки в медичних закладах були залишки коштів, вони продовжували виплачувати зарплату. Це тривало до кінця 2023 року. Проте вже в грудні частина співробітників КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Нова Каховка” пішли на простій без збереження зарплати.

“На жаль, НСЗУ заднім числом вирішила, що їм більше не потрібна медицина на лівобережній частині Херсонщини, а також у Запорізькій області. Я розумію, що їм краще 100 млн грн дати не Новокаховській лікарні, а якійсь приватній клініці у Львові або Києві. Може, в НСЗУ вважають, що їх більше не потрібно підтримувати?” – запитує Валерій Брусенський.

Він вважає, що держава лікарів з окупованих територій просто кинула. Брусенський згадує як на початку 2023 року міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко казав, що Україна ніколи не зупинить підтримку лікарів. Але це “ніколи” наступило буквально через півроку, коли в жовтні 2023 року заднім числом, з 1 вересня фінансування припинили.

На думку Валерія Брусенського, недоотримані лікарнями на окупованих територіях гроші є боргом, і вони мають судитися та вимагати сплати цих коштів. Бо є чинні контракти з НСЗУ, які остання не виконала і призупинила їхню дію в односторонньому порядку.

“За великим рахунком, це ще й питання до ДБР. Я думаю, Державне бюро розслідувань мало б зайти до НСЗУ і дуже-дуже добре там попрацювати. Впевнений, там виявиться дуже багато цікавого”, – зазначає Брусенський.

Раніше повідомлялось, що в Україні стартував пілотний проєкт з доставки Укрпоштою ліків на звільнені території.