США та Україна створять спільну оперативну групу для розслідування злочинів РФ проти культурної спадщини

19 Лютого 2024, 15:54

Херсонський краєзнавчий музей після обстрілу росіянами у листопаді 2023 року. Фото: "IPC-Південь".

США та Україна спільно розслідуватимуть злочини РФ проти культурної спадщини, буде створена відповідна оперативна група.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України за результатами зустрічі т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва з представниками Федерального бюро розслідувань США.

Серед учасників зустрічі з американської сторони – представники Офісу аташе з правових питань ФБР у Києві та представники команди ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва.

У МКІП нагадали, що через повномасштабне вторгнення Росії близько 20% українських територій опинилися в окупації, а отже Україна втратила контроль над культурними цінностями на зазначених територіях.

“Коли ми повернули Херсон і зайшли в музейні установи, зокрема, в Херсонський художній музей, ми побачили, що з 13 тисяч експонатів там залишилося лише три. Що відбувається на територіях, які, на жаль, окуповані вже 10 років, ми можемо тільки здогадуватися. Статус майже 85 тисяч цінностей культури невідомий”, – розповів Ростислав Карандєєв.

Він подякував уряду США за співпрацю та систематичні зусилля щодо збереження культурної спадщини України, зокрема, за повернення минулого року 14 викрадених українських історичних цінностей.

У МКІП також зазначили, що наразі Україна працює над оцифруванням музейного фонду та створенням електронних реєстрів музейних цінностей.

Раніше повідомлялось, що жителів окупованих громад Херсонщини масово під’єднують до російського супутникового телебачення.