Очолила відділ в окупаційному «департаменті праці»: колаборантка з Херсона Жанна Мельник заочно отримала 8 років ув’язнення

24 Лютого 2024, 12:44

Жанна Мельник (крайня справа, виділена червоним), колаборантка. Фото: МОСТ.

Жителька Херсона Жанна Мельник, яка працювала у Фонді соціального страхування України, добровільно пішла на співпрацю з ворогом і очолила відділ адресної та соціальної допомоги окупаційного «департаменту праці та соціальної політики» Херсонщини. За скоєний злочин зрадницю заочно засуджено до 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

Відповідний вирок суду опублікований на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

За даними Центру журналістських розслідувань, до повномасштабної війни Жанна Мельник працювала начальницею відділу організаційної роботи та документообігу Фонду соціального страхування України в Херсоні.

Суд встановив, що 48-річна Мельник Жанна Володимирівна, уродженка села Пилява Старосинявської громади Хмельницької області, мешканка Херсона, добровільно перейшла на бік ворога. Не пізніше 25 червня 2022 року вона обійняла так звану посаду начальниці відділу адресної та соціальної допомоги окупаційного «департаменту праці та соціальної політики» Херсонщини, що розмістився за адресою: м. Херсон, вул. Потьомкінська, 13А.

“Жанна Мельник сприяла окупаційній владі у незаконному захопленні державної влади в Україні для становлення та легалізації в тимчасово окупованому Херсоні. З серпня 2022 року вона брала участь в інвентаризаційній комісії з передачі комп’ютерної техніки окупаційному управлінню праці та соціальної політики в Скадовському районі Херсонської області”, – зазначено у вироку суду.

За скоєний злочин Жанну Мельник визнано винною в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Вирок суду – позбавлення волі на строк 8 років з конфіскацією всього належного їй майна. Також її позбавлено права обіймати будь-які керівні посади в органах влади, підприємствах і організаціях усіх форм власності на строк 10 років.

Строк відбування покарання рахуватиметься від моменту фактичного затримання колаборантки після набрання вироком суду законної сили.

Раніше повідомлялось, що Тетяна Калиновська, так звана перша заступниця окупаційного голови Скадовська, отримала 12 років позбавлення волі.