Криміналісти Херсонщини отримали сучасну ДНК-лабораторію для ідентифікації жертв агресії РФ і розкриття злочинів

23 Лютого 2024, 17:20

Фото: Поліція Херсонської області.

За сприяння іноземних інвесторів відділ криміналістичного забезпечення слідчого управління ГУНП в Херсонській області у червні 2023 року отримав новітній апарат ANDE 6C для швидкісної ідентифікації особи людини за ДНК-профілем. Одночасно з цим працівники відділу пройшли навчання з порядку роботи з наданим приладом.

На Херсонщині, правий берег якої був тривалий час окупований російськими військами і де відбулися вбивства мирних жителів, така лабораторія вкрай необхідна для ідентифікації загиблих. За допомогою цього апарату можливо виділити ДНК-профіль і надалі встановити особу.
Як розповіла Оксана Запорожченко, начальник відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління ГУНП, мобільна ДНК-лабораторія дає можливість на місці події швидко провести дослідження та детальний огляд до 5 зразків вилучених біологічних матеріалів.
Криміналісти використовують цей прилад постійно: для ідентифікації зловмисників, їх жертв, для встановлення осіб загиблих внаслідок російських обстрілів, навіть за фрагментами тіл.

Фото: Поліція Херсонської області.

Основне завдання криміналіста – правильно, якісно й у достатній кількості відібрати біологічні зразки на місці події, а все інше за 90-100 хвилин прилад зробить автоматично сам. Завдяки такій сучасній ДНК-лабораторії поліцейські також мають можливість оперативно розкривати тяжкі злочини.
Херсонські криміналісти неодноразово проходили відповідні навчання та постійно підвищують кваліфікацію для роботи зі швидкісної ідентифікації особи людини за ДНК-профілем на приладі ANDE 6C.

Фото: Поліція Херсонської області.