Росіяни, знищивши на Херсонщині рисівництво, презентують у Москві “Херсонський інститут рису”

18 Січня 2024, 17:02

Стенд окупованої частини Херсонської області в Москві

Науково-дослідний інститут рису представить Херсонську область на виставці-форумі «Росія», що відбувається в столиці РФ. Що саме презентуватимуть рисоводи – невідомо, адже вирощування цієї культури на Херсонщині наразі неможливе. Після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС лівобережжя області залишилось без меліорації, а культивація рису потребує інтенсивного зрошення. 

Про це повідомляють в російських ЗМІ.

Науково-дослідний інститут рису Херсонської області – провідна організація у галузі рисівництва та інших супутніх культур, яка представить наш регіон на Міжнародній виставці-форумі «Росія»”, – зазначають росіяни. 

Цікаво, що кілька тижнів тому російські журналісти взяли інтерв’ю у Віталія Алєксєєнка, якого окупанти призначили “директором” науково-дослідного інституту закладу. Тоді Алєксєєнко розповів, що зазначений заклад фактично не працює після втрати лівобережжям області системи меліорації.

“Інститут є, а рису немає. І якийсь час на Херсонщині й на околицях рис зростати не буде. Тільки у сховищах-холодильниках зразки насіння зберігаються. А торговельного, магазинного рису наших південних сортів більше не буде”, – скаржився Алєксєєнко. 

Цього разу так званий “директор” інституту фактично підтвердив свої слова, зазначивши, що за відсутності можливості вирощувати рис, установа у майбутньому планує перекваліфікуватися на селекцію нових сортів озимої пшениці. Ну а поки всі охочі в Москві можуть ознайомитись з херсонським рисівництвом, якого більше не існує.