Інститут є, а рису немає: колаборанти визнали неможливість вирощувати рис на лівобережжі Херсонщини

07 Січня 2024, 14:08

Колаборант Віталій Алєксєєнко. фото з російських ЗМІ

Підрив росіянами дамби Каховської ГЕС у червні 2023 року унеможливив вирощування на лівобережжі Херсонщини деяких сільськогосподарських культур, зокрема, рису. Це змушені визнати херсонські колаборанти, котрі працюють у незаконній російській установі “Інститут рису Херсонської області”. Проблема в тому, що знищивши дамбу ГЕС, росіяни фактично залишили без зрошення всю підконтрольну їм територію Херсонщини.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Інститут є, а рису немає. І якийсь час на Херсонщині й на околицях рис зростати не буде. Тільки у сховищах-холодильниках зразки насіння зберігаються. А торговельного, магазинного рису наших південних сортів більше не буде”, – скаржиться росіянам Віталій Алєксєєнко, призначений росіянами директором “Інституту”. 

“Інститут рису” знаходиться у селі Антонівка, що поблизу окупованого Скадовська. Роботи тут рисівникам, зважаючи на відсутність зрошення, фактично не залишилось, тому росіяни скоротили штат втричі. Віталій Алєксєєнко, згідно з даними із російських реєстрів, очолив установу рік тому. Він навіть брав участь у так званій російській програмі “Лідери відродження”, проте зараз є майже безробітним, адже вирощувати рис на Херсонщині без колишнього зрошення наразі неможливо.

Ще однією проблемою для аграріїв на лівобережжі, за словами Алеєксєєнка, може стати підйом ґрунтових вод, що призведе до збільшення солі в ґрунтах, унеможлививши вирощування тут не лише рису, а й інших сільськогосподарських культур.

Коли немає зрошення, ґрунтові води можуть підійматися і підіймають із собою солі. Два-три роки [у нинішньому режимі] – і може піти засолення. І будуть солончаки – як і до того часу, коли тут був рис. Необхідно готуватися до таких умов”, – зазначає він. Тож підривом греблі Каховської ГЕС росіяни фактично позбавили лівобережжя Херсонщини не лише рисівництва, а й у перспективі – всієї сільськогосподарської галузі в цілому.