Росіяни обстрілюють бурові установки, що розробляють нові артезіанські свердловини на правобережжі Херсонщини, плутаючи їх з системами ППО

11 Січня 2024, 17:03

Ілюстративне фото: відкриті джерела.

Населені пункти на правобережжі Херсонщини продовжують потерпати від проблем з водопостачанням, причиною яких став підрив росіянами дамби Каховської ГЕС. Старі артезіанські свердловини швидко міліють, а нові будуються дуже повільно. Із запланованих 50 свердловин на кінець 2023 року в дію було введено лише 6. Головною причиною цього є постійні обстріли росіян, які прицільно б’ють по бурових установках. Окупанти приймають їх за українські системи ППО.

Про це під час зустрічі з херсонськими журналістами розповів Олександр Шокуров, голова Новорайської ВА.

“На сьогодні найголовнішою причиною того, що свердловини не побудовані, є дії росіян. Установки з буріння свердловин ними майже завжди сприймаються як об’єкти українського ППО. Були кілька “безбашених” підрядників, які погодились працювати в таких умовах, але ризикувати людьми ніхто не буде. Зважаючи на ту кількість дронів, які запускають росіяни починаючи від Нововоронцовки і закінчуючи Херсоном, працювати на бурових тут – це майже самогубство”, – зазначив він.

За словами Шокурова, ситуація з водопостачанням може погіршитись, адже з початком весняно-літнього сезону старі свердловини обміліють ще більше через спеку. “Ми всі сподіваємось на те, що наші збройні сили відженуть з протилежного берега Дніпра росіян і ми зможемо бурити нові свердловини”, – зазначив Шокуров.

Олександр Шокуров, голова Новорайської ВА. Фото: відкриті джерела.

Факт того, що підрядникам небезпечно працювати в Херсонській області, підтвердив нашим журналістам і Антон Самойленко, заступник голови Херсонської ОВА.

“Багато учасників на закупівлі не виходять, вони готові були підписувати і прямі договори, але завдяки нашим “русскім товаришам”, через постійні обстріли ми не можемо проводити роботи у повному обсязі. Обстріли дуже заважають нашим підрядникам, були випадки затримки машин на заглибленні близько 70-80 метрів, так, що потім люди діставали обладнання тижнями. Тому це питання нагальне, роботи ведуться і ми думаємо, що вони будуть виконані”, – зазначив Самойленко.

Закупівлі на роботи з буріння справді є на “Prozorro”. Наприклад, договір про будівництво 8 нових артезіанських свердловин у Новоронцовській громаді було укладено ще 4 вересня поточного року. За його умовами, ДП “Українська геологічна компанія” мало запустити  зазначену кількість свердловин до 1 грудня 2023 року. За це Департамент з розвитку територій Херсонської ОВА зобов’язався виплатити підряднику майже 27 мільйонів гривень. Як бачимо, навіть якщо б усі 6 свердловин, що введено в експлуатацію, знаходились у Нововоронцовській громаді (а це не так), підрядники все одно не виконали б своїх зобов’язань.

Також на “Prozorro” ми знайшли дві схожі закупівлі на буріння свердловин у сусідніх з Нововоронцовською Милівській та Новоолександрівській громадах, що коштують бюджету, відповідно, 20 та 36 мільйони гривень. Роботи могли бути виконані аналогічно до 1 грудня 2023 року, проте підрядники тут також вчасно не впорались.