Православними церквами на лівобережжі Херсонщини керуватиме український священик-колаборант

08 Січня 2024, 19:26

Єпископ Алексій (Овсянніков). Фото: російські ЗМІ.

Росіяни фактично привласнили всі православні храми на лівобережжі Херсонщини і поставили над ними свого тимчасового “смотрящєго”. Ним став український єпископ-колаборант Алєксій (Овсянніков), який до цього очолював Джанкойську єпархію РПЦ на території окупованого Кримського півострова.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Нову єпархію з кафедральним центром у Скадовську буде створено в адміністративних межах Олешківського, Голопристанського, Каланчацького, Скадовського та Чаплинського районів Херсонської області. Управляти нею доручено єпископу Джанкойському та Роздольненському Алєксію”, – йдеться у повідомленні. 

Алєксій (Овсянніков) до початку повномасштабного вторгнення росіян був кліриком УПЦ МП. Наприкінці 2021 року його було призначено єпископом Джанкойським та Роздольненським. Коли 27 травня 2022 року УПЦ заявила про свою незалежність від Московського патріархату, а церкви на окупованих територіях почали переходити під юрисдикцію РПЦ, Алєксій не відмовився від своєї посади і продовжував працювати вже як клірик Російської православної церкви. За це 1 грудня 2022 року його було включено до російських санкційних списків. 

Відтепер Алєксій буде також очолювати нещодавно створену Скадовську єпархію, до якої входить вся окупована росіянами територія Херсонщини, окрім Новотроїцького та Генічеська. Рішення привласнити храми УПЦ на лівобережжі області росіяни пояснили тим, що чинний Митрополит Херсонський і Таврійський Іоан більше не має до них доступу.

Раніше повідомлялось, що церкву московського патріархату в селищі Калинівське на Херсонщині передали в управління ПЦУ.