Церкву московського патріархату в селищі Калинівське на Херсонщині передали в управління ПЦУ

08 Січня 2024, 11:54

Служба в церкві 6 січня 2024 року. Фото Центр журналістських розслідувань.

Церкву в Калинівській громаді Бериславського району на Херсонщині, що належала до Української православної церкви Московського патріархату – РПЦ в Україні – перейшла в управління місцевої релігійної громади архистратига Михаїла Православної Церкви України. 31 грудня 2023 року представники ПЦУ провели в храмі перший молебень, а протягом першого тижня 2024 року кілька служб. Боротьба за передачу церкви громаді ПЦУ тут тривала майже 20 років.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як повідомив ЦЖР Максим Кожем’яка, начальник Калинівської селищної військової адміністрації, 4 січня було прийнято рішення про передачу будівлі храму в оперативне управління місцевої релігійної громади архистратига Михаїла Православної Церкви України. До цього храм використовувала релігійна громада Свято-Михайлівської парафії Новокаховської єпархії УПЦ МП – вона ж Російська православна церква в Україні.

За словами представників Калинівської громади архистратига Михаїла ПЦУ, рішення про вихід місцевої церкви і релігійної громади з-під юрисдикції УПЦ Московського патріархату (РПЦ в Україні), тут прийняли ще в липні 2003 року. Однак тільки зараз вірянам Православної Церкви України вдалося отримати храм у своє користування, через майже 20 років.

Церква передана релігійній громаді ПЦУ в оперативне управління терміном на 30 років.