Окупанти на лівобережжі Херсонщини продовжують чинити репресії проти громадян, котрі відмовляються брати паспорт РФ

31 Січня 2024, 12:50

Ілюстрація: відкрите джерело з Мережі.

Окупаційна так звана “влада” на лівобережжі Херсонщини продовжує чинити репресії проти місцевого населенння. Перш за все, це стосується тих, хто досі не оформив паспорт РФ і відкрито відмовляється це робити.

Про це кореспондентам “IPC-Південь” повідомив Юрій Соболевський, заступник голови Херсонської обласної ради.

“Це взагалі окрема тема – як окупанти фактично примушують людей отримувати ці паспорти. Це здійснюється під шаленим тиском, тому що люди, які не мають російського паспорта, – це фактично особи, які є потенційними “ворогами”. Здійснюється постійна “роз’яснювальна робота” з боку поліції та військової поліції. Це і окремий ризик при проходженні блокпостів, а їх там дуже велика кількість, особливо поруч з Дніпром. Це і неможливість працевлаштування зараз взагалі. Це і неможливість отримати медичні послуги, тому що в лікарні людині відмовляють, якщо немає полісу, а поліс можливо оформити виключно за наявності російського паспорта”, – зазначив Соболевський.

Також заступник голови Херсонської облради додав, що на лівобережжя Херсонщини чиниться значний тиск на родини, де є діти, які досі не ходять до російських так званих “навчальних закладів”. Окупанти часом просто полюють на дітей, які зараз навчаються онлайн за українською програмою.

“Ми не можемо вказати кількість таких родин і дітей, але можу сказати, що вони є. І ці люди просто герої, що вони навчають своїх діточок за нашою програмою. Ці люди, звісно, весь час непокояться за своє життя і здоров’я, тому що тиск на них чиниться дуже сильний”, – додав Юрій Соболевський.

 

Крім того, гуманітарна підтримка, яку російські окупанти нібито здійснюють, насправді ж є черговим засобом пропаганди, що використовується виключно для створення позитивного іміджу та ілюзії, що окупаційна “влада” турбується про людей. Як зазначив Юрій Соболевський, вугілля для опалення, яке окупанти роздають жителям на лівобережжі, видається виключно за попередньо погодженими списками і виключно за наявності російського паспорта.