На лівобережжі Херсонщини залишилась третина від довоєнного населення

28 Січня 2024, 15:35

Населення окупованих Росією територій Херсонської області скоротилось приблизно втричі. Ті, хто залишився, – це здебільшого пенсіонери та колаборанти, котрі втекли з правобережжя області. Люди продовжують виїжджати, але цей процес ускладнюється російською “фільтрацією”.

Про це в інтерв’ю журналістам “IPC-Південь” повідомив Юрій Соболевський, заступник голови Херсонської обласної ради.

“Зараз ми можемо говорити про 30-35 % населення, яке там залишається, згідно з аналізом окремих населених пунктів за свідченнями людей, які там є, і вже аналізуючи ці дані у загальному плані. Тому ми маємо такі цифри – 30-35 % залежно від населеного пункту”, – зазначив він.

За словами Соболевського, росіяни роблять все можливе, щоб зупинити виїзд людей з області. Зокрема, поки працював так званий “евакуаційний” коридор через Запорізьку область, щодня з Херсонщини виїздило до тисячі осіб. Зараз виїзд можливий лише через окупований Крим.

“Зараз виїжджати через Крим – дорого і складно, і люди насправді бояться, тому що фактично це “лотерея” – як ти будеш проходити так звану “фільтрацію”. Часом люди, які виїжджають за цим маршрутом, повідомляють, що вони виїхали відносно спокійно, з мінімальною перевіркою документів, проте часом також повідомляють про жорсткі перевірки з боку окупантів, коли чоловіків роздягають і шукають певні татуювання, під’єднують їхні смартфони до ноутбуків і за допомогою спеціальних програм ретельно перевіряють, які файли були видалені, що саме було у листуванні”, – заявив Соболевський.