Колишнього гауляйтера Новотроїцього, Юрія Бочка, заочно засуджено до 10 років позбавлення волі

30 Січня 2024, 12:23

Юрій Бочко, колаборант. Фото: російські соцмережі.

Згідно з вироком Київського районного суду Одеси від 24 січня 2024 року, Юрій Бочко, депутат Генічеської районної ради від ОПЗЖ, фермер із села Чумацький Шлях Херсонської області, який до весни 2023 року працював гауляйтером Новотроїцької громади, отримав 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.

Відповідний вирок суду опубліковано на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

55-річний Юрій Бочко, депутат Генічеської районної ради від ОПЗЖ добровільно перейшов на бік ворога. Про це в суді повідомили четверо свідків.

За словами одного з них, він знає Бочка більше десяти років і спостерігав, як влітку 2022 року його призначили головою окупаційної адміністрації Новотроїцької громади.

“Я бачив, як Юрій Бочко заходив до адмінбудівлі в Новотроїцькому і використовував службове авто. Громада його не обирала головою, хто призначив його на цю «посаду» невідомо. Бочко розподіляв «гуманітарну допомогу» від росіян і роздавав по 10 тисяч рублів. Після приходу Бочка на адмінбудівлі селищної ради український прапор змінили на російський”, – зазначив свідок.

Інша жителька Новотроїцького розповіла в суді, як Юрій Бочко пропонував їй очолити один із місцевих закладів освіти за російським законодавством. Це було під час зустрічі з освітянами громади в липні 2022 року, на якій були присутні також озброєні російські військові.

“Бочко на цій зустрічі представив нового начальника окупаційного відділу освіти, розповів про нове життя при загарбниках, пропонував співпрацювати з ними, обіцяв, що кожен вчитель отримуватиме 1500 доларів на місяць і що кожну школу в громаді росіяни відремонтують”, – сказала інша жителька Новотроїцького.

Суд визнав Юрія Бочка винним у колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Покарання – 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також Юрію Бочку заборонено протягом 15 років обіймати посади в органах влади. Початок терміну відбування покарання рахуватиметься з моменту фактичного затримання Юрія Бочка.

Раніше повідомлялось, що Юрію Бочку було повідомлено про підозру в колабораціонізмі 3 квітня 2023 року.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Юрій Бочко проживає в селі Чумацький Шлях Новотроїцької громади. Тут він колись очолював фермерське господарство «Свято-Володимирівська Січ», а останнім часом мав бізнес з вирощування зерна.