Алгоритми пошуковика Google поширюють російську пропаганду на ТОТ України

19 Січня 2024, 13:26

Ілюстрація: відкриті джерела.

Пошуковий ресурс Google поширює російську пропаганду на тимчасово окупованих територіях України. В алгоритмах зазначеного ресурсу при пошуку новин для користувачів, що знаходяться на захоплених Росією територіях нашої держави, у пріоритеті видаються пропагандистські інформаційні джерела РФ.

Про це свідчать дані розслідування Центру національного спротиву.

Якщо в Україні при пошуку російською мовою переважають українські медіаресурси, то в тимчасово окупованому Криму логіка і видача пошукових результатів практично аналогічна з московською локацією. Тобто для гуглівських пошукових алгоритмів Крим – не в Україні.

Пошукачам новин, які знаходяться в Криму, пошуковий алгоритм Google пропонує прочитати пропагандистські Ріа-Новості, Лєнта.Ру та інші.

Скриншот: Центр національного спротиву.

Які ж справи з пошуком російською мовою в Google на українських територіях, окупованих РФ під час повномасштабної війни? Як видно з графіка нижче, щомісяця на Херсонщині фіксується близько 60 тисяч пошуків новин, за даними Планувальника ключових слів Google.

Скриншот: Центр національного спротиву.

Пошукова видача для користувачів на Херсонщині вже інша, ніж у Криму та РФ. У першій десятці вже представлені українські новинні сайти – Ukr.net, Українська Правда, Уніан, ТСН. Однак трохи нижче у пошуковій видачі пропонується група кремлівських пропагандистських сайтів – Лєнта, Ріа-Новості.

Скриншот: Центр національного спротиву.

Скриншот: Центр національного спротиву.

Як свідчать дані Планувальника ключових слів Google, в окупованих містах півдня та сходу України (Бердянськ, Мелітополь) пошук новин є доволі популярним. При цьому чимало користувачів здійснюють пошуки саме українською мовою – “новини”. І це найкращий спосіб уникнути рсоійської пропаганди – не використовувати російську в браузері та пошуку.

Скриншот: Центр національного спротиву.

Скриншот: Центр національного спротиву.

Проте російські державні пропагандистські джерела набагато вище індексуються Google на ТОТ, ніж на вільних територіях. Тобто алгоритми пошуковика або визнають тимчасово окуповані території – російськими, або ж Google свідомо поширює ворожу пропаганду на захоплених територіях.

Зважаючи на наведені дані, Центр національного спротиву закликає українців на ТОТ вводити запити виключно українською мовою, щоб зменшити ризики потрапляння до небезпечних ресурсів.

Ранше повідомлялось, що херсонський колаборант Володимир Яценко розповів про свою любов до Росії та закликав всіх підтримати Путіна.