Окупаційний так званий “директор” заповідника «Асканія-Нова» Дмитро Мещеряков отримав підозру

26 Грудня 2023, 15:39

Колаборант Дмитро Мещеряков. Фото: відкриті джерела.

Дмитро Мещеряков, призначений російськими окупантами «директор» захопленого Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України, 26 грудня 2023 року отримав заочну підозру Національної поліції України в колабораційній діяльності. Мещеряков виявився жителем Херсона і колишнім співробітником СБУ. За скоєний злочин йому загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на текст підозри і власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчим вдалося встановити інформацію про Дмитра Мещерякова, призначеного російськими окупантами «директора» захопленого біосферного заповідника «Асканія-Нова» в Каховському районі Херсонської області. Він виявився жителем Херсона, 30 листопада 1975 року народження.

Центр журналістських розслідувань із власних джерел також дізнався, що Дмитро Мещеряков – колишній співробітник управління СБУ в Херсонській області.

За версією слідства, Дмитро Мещеряков не пізніше 7 березня 2023 року добровільно обійняв посаду «директора» заповідника, за що йому заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності за ч. 7 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 12 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років, з конфіскацією майна або без такої.

Першим про призначення Дмитра Мещерякова і про ситуацію в захопленому заповіднику «Асканія-Нова» у березні 2023 року повідомляв Центр журналістських розслідувань. Саме тоді російські загарбники незаконно зареєстрували в державному реєстрі юридичних осіб РФ біосферний заповідник «Асканія-Нова» і призначили Мещерякова. Про це співробітники заповідника дізналися 20 березня під час візиту до них гауляйтера області Володимира Сальдо і представника адміністрації президента РФ Сєргєя Кірієнка. Новий «директор» тоді заявив, що збирається «розвивати» на заповідній території туризм.

Пізніше загарбники похизувались, що нібито «відремонтували пам’ятник загиблим у 1941 році шістнадцяти радянським десантникам» і запалили «вічний вогонь» у біосферному заповіднику «Асканія-Нова». Насправді  пам’ятник і «вічний вогонь» встигли відновити ще до захоплення цієї державної установи.

Восени біля центрального входу до зоопарку заповідника з’явився пам’ятник Пєтру Козлову. Відкриття монументу на честь другого російського директора – «комісара» заповідника після вимушеної еміграції його засновника і власника сто років тому, окупанти анонсували за кілька місяців до цієї «події».

1 грудня з біосферного заповідника «Асканія-Нова» російські загарбники вивезли вісім тварин, одна з яких – олень Давида – під час перегонки травмувалась і загинула. На скоєний злочин відреагувало Міндовкілля, за оцінкою якого РФ зухвало порушила норми міжнародних природоохоронних конвенцій.