Російські окупанти вивезли із Біосферного заповідника “Асканія-Нова” вісім тварин, одна з яких загинула

05 Грудня 2023, 17:03

Фото: відкрите джерело з Мережі.

З Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна, що на окупованій частині Херсонщини, російські загарбники 1 грудня 2023 року вивезли вісім тварин, одна з яких – олень Давида – під час перегонки травмувалась і загинула.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

На скоєний злочин уже відреагувало Міндовкілля, за оцінкою якого, РФ зухвало порушила норми міжнародних природоохоронних конвенцій.

Як повідомив ЦЖР Віктор Шаповал, законний директор біосферного заповідника «Асканія-Нова», 1 грудня окупаційна адміністрація установи на чолі з Дмітрієм Мєщєряковим незаконно вивезла тварин з колекції її зоопарку.

Загалом вивезено 2 особини зебри Чапмана (самець і самка), 2 особини бізона американського (самець і самка), 2 особини коня Пржевальського (самці) і 1 особина оленя Давида (стать невідома). Ще 1 особина оленя Давида в процесі перегонки травмувалась і загинула.

Цих тварин вивезли в рамках «обміну» з Державним природним біосферним заповідником «Ростовський» та Асоціацією зі збереження та відновлення рідкісних та зникаючих видів тварин «Жива природа степу» (Ростов-на-Дону), на виконання підписаних у серпні 2023 року незаконних «угод про творчу співпрацю».

За словами Віктора Шаповала, вік, походження та приналежність до генетичної лінії (мюнхенської, празької або асканійської) вивезених особин коня Пржевальського не визначені. Самі коні Пржевальського, які утримуються в Асканії-Нова, занесені до Міжнародної племінної книги, а зоопарк «Асканія-Нова» є учасником Європейської програми збереження зникаючих видів тварин (EEP) в частині збереження даного виду. Також кінь Пржевальського занесений до Червоної книги України та Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (статус «зниклий з природи») і Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. А олень Давида та бізон американський – види, включені до Червоного списку МСОП зі статусом «на межі зникнення» та «близький до тих, які знаходяться під загрозою знищення» відповідно.

Самі окупанти про вивезення тварин з зоопарку заповідника «Асканія-Нова» не повідомляли. Натомість, за їхньою інформацією, вони сюди завезли 2 самці антилопи канна, 2 особини яка свійського (самець та самка), 2 особини верблюда двогорбого (самець та самка), 1 самця гуанако.

Тварин з біосферного заповідника «Асканія-Нова», попри раніше поширювану українськими медіа інформацію, окупанти вивезли вперше.

На цей злочин уже відреагували в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України. За його оцінкою, російські загарбники зухвало порушили норми міжнародних природоохоронних конвенцій.

«Україна перша країна у світі, яка збирає докази за екологічні злочини. Пункт 8 Формули миру Володимира Зеленського «Екологічна безпека» – це шлях до відповідальності за екоцид та унеможливлення повторення таких злочинів у світі в майбутньому», – зазначили в Міндовкілля.