Депутат Херсонської облради Валерій Салтиков отримав паспорт РФ і зареєстрував свій бізнес в російських окупантів

31 Грудня 2023, 13:00

Колаборант Валерій Салтиков. Фото: відкриті джерела.

Валерій Салтиков, депутат Херсонської обласної ради від «Європейської солідарності», колишній голова Каховської райдержадміністрації та бізнесмен, отримав російський паспорт і зареєстрував свій бізнес у окупантів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російський державний реєстр юридичних осіб.

Судячи з оприлюднених у ньому документів, Салтиков Валерій Миколайович, 4 листопада 1965 року народження, житель Каховки, отримав російський паспорт і 22 грудня 2023 року зареєстрував у російській юрисдикції два свої підприємства.

В російському реєстрі вказано, що Валерій Салтиков є генеральним директором ООО «Каховское специализированное автотранспортное предприятие 2107», основним видом діяльності якого є оренда і управління власним або орендованим нежитловим нерухомим майном. Засновниками підприємства зазначені він сам і його син, Денис Салтиков.

Натомість, як свідчать дані з українського державного реєстру юридичних осіб, законним директором ТОВ «Каховське спеціалізоване автотранспортне підприємство-2107» з 2014 року є Денис Салтиков, який володіє ним разом із батьком. Однак тут вказаний зовсім інший основний вид діяльності підприємства – надання послуг вантажним автотранспортом.

Також відтепер Валерій Салтиков є генеральний директором зареєстрованого у окупантів ООО «Грааль Юг», яке також займається тим же видом діяльності, що й «автопредприятие». За даними ж українського реєстру, основним видом діяльності ТОВ «Грааль Південь» є вирощування зернових, бобових культур і насіння олійних культур. Законною директоркою цього підприємства є його дружина Ірина Салтикова, з якою вони є його власниками.

Також Валерій Салтиков є одним із засновників громадської організації «Агенція розвитку Каховщини», а з 2015 по 2019 рік він очолював тодішню Каховську райдержадміністрацію.

У 2020 році Валерія Салтикова обрано депутатом Херсонської облради від партії «Європейська солідарність». У квітні 2022 року стало відомо про його викрадення російськими окупантами. Проте після цього його багато разів бачили на вулицях окупованої Каховці.

Раніше повідомлялось, що росіяни відмовили у безкоштовному житлі молодій матері з Херсона.