Стан укриттів та бомбосховищ на правобережжі Херсонщини. Інтерв’ю з Павлом Козирєвим

27 Листопада 2023, 15:43

Павло Козирєв, начальник Департаменту цивільного захисту Херсонської ОВА. Фото: скріншот відео "IPC-Південь".

Кореспонденти “IPC-Південь” поспілкувались з начальником Департаменту цивільного захисту Херсонської ОВА Павлом Козирєвим про поточний стан укриттів та бомбосховищ на правобережжі області, про закупівлі на ремонт укриттів, а також про ситуацію з розмінуванням звільнених територій Херсонщини.

“IPC-Південь”: Яка ситуація зараз в області з укриттями? Скільки їх є, яких вони видів і якщо це не секретна інформація – де вони розташовані?

Павло Козирєв: На Херсонщині загалом обліковується 513 як сховищ, так і найпростіших укриттів. Наразі у нас 47 укриттів знаходяться у зоні бойових дій, там неможливо виконати ремонтні роботи. 98 зруйновані або затоплені, або ж пошкоджені внасоідок обстрілів. Але в Херсоніф залишається 330 укриттів, які придатні до використання, і в них наразі повним ходом виконуються ремонтні роботи. Зараз проведений ремонт у 67 укриттях, у 42 ще тривають відновлювальні процеси. До кінця року ми плануємо завершити ремонти у 113 сховищах та найпростіших укриттях.

“IPC-Південь”: Це ми зараз говоримо про Херсон чи область?

Павло Козирєв: Це Херсон і область.

“IPC-Південь”: В Херсоні є бетонні мобільні укриття, які знаходяться на зупинках громадського транспорту, є тимчасові укриття, що знаходяться у підвалах. Якщо ми беремо область: які там укриття, яка їх специфіка? Чи вони такі ж, як і в Херсоні, або ж відрізняються?

Павло Козирєв: Так, в області ми також встановлюємо мобільні споруди. Наразі вже встановлено більше 50 таких конструкцій по області. Це і у Нововоронцовському, і в Бериславському, і у Тягинському районах, тобто, це ті громади, які найчастіше потрапляють під обстріли. В Херсонському районі наразі вже встановлено більше 170 укриттів різного типу і на різну кількість людей.

“IPC-Південь”: В області встановлюються лише бетонні укриття? Чи робляться ремонти у тимчасових укриттях?

Павло Козирєв: В області також робляться ремонти і в найпростіших укриттях, і у сховищах.

“IPC-Південь”: Що із системою оповіщення? Ми знаємо, що в Херсоні система оповіщення зараз працює. Як із цим ситуація в області? В яких районах області система оповіщення є, в яких планується її запустити?

Павло Козирєв: Департаментом цивільного захисту було закуплено 50 систем оповіщення. Наразі 26 передано до Херсонського району, 24 – до Бериславського району. Всіма громадами вже розроблені проєкти щодо встановлення систем оповіщення, але ще є потреба у додаткових системах. Наразі вивчаємо, за які кошти ми можемо їх придбати. Разом з цим є додаткова потреба у встановленні ще 64 систем оповіщення у Херсонському районі та близько 30 у Бериславському.

“IPC-Південь”: В яких громадах наразі вже є системи оповіщення?

Павло Козирєв: Ми вже передали системи оповіщення до Музиківської, Чорнобаївської, Бериславської громад, а також у Дар’ївській громаді наразі тривають монтажні роботи, тож скоро жителі і цієї громади зможуть почути сигнали сповіщення.

“IPC-Південь”: Щодо розмінування області. Які громади зараз найбільше потерпають від замінованих територій? Який відсоток області вже розміновано? І який відсоток ще залишається, на жаль, небезпечним для жителів?

Павло Козирєв: Наразі на Херсонщині задіяно близько 160 груп з розмінування загальною кількістю до 850 чоловік. Найбільше потерпають ті області, які були на лінії розмежування, у яких проходили найактивніші бойові дії. Це і Високопілля, і Великоолександрівська громади. Наразі розміновано близько 20% правобережжя Херсонщини, це складає приблизно 140 тисяч гектарів, з яких 120 тисяч гектарів – це землі сільскогосподарського призначення. Ці цифри не стоять на місці, кожного дня сапери докладають багато зусиль і наближають Херсонщину до повного очищення територій.

“IPC-Південь”: Скажіть, будь ласка, які громади правобережжя зараз найбільше страждають від обстрілів і де зараз найбільш небезпечно знаходитись?

Павло Козирєв: Це Нововоронцовська, Тягинська, Станіславська, Дар’ївська, Бериславська, Білозерська громади. Взагалі це ті громади, які знаходяться ближче до річки Дніпро, вони найчастіше потерпають від обстрілів.

“IPC-Південь”: Там залишились люди? Яка динаміка населення? Чи повертаються жителі до цих громад, чи все ж таки бажають виїхати?

Павло Козирєв: Спершу був час, коли значний відсоток людей повертались. Потім, коли інтенсивність ворожих обстрілів почала зростати, люди були вимушені виїжджати і знову покидати свої домівки.

“IPC-Південь”: Повертаючись до теми укриттів. Наші колеги запитували, скільки коштів було витрачено на укриття і скільки було закуплено, наприклад, бетонних модульних укриттів?

Павло Козирєв: Херсонською обласною військовою адміністрацією за цей час було закуплено і вже змонтовано 30 укриттів. Середня ціна такого укриття складає близько 370 тисяч гривень. В цю ціну входить також і доставка, і монтаж.

“IPC-Південь”: 30 укриттів – це наразі досьтатньо? Територія велика, а три десятка – не така велика кількість.

Павло Козирєв: Ні, це лише обласною військовою адміністрацією було закуплено і змонтовано. Наразі до кінця року ми плануємо закупити ще 20 укриттів, вже укладаються договори, ціна така ж, близько 370 тисяч гривень за одиницю.

“IPC-Південь”: Ви зазначаєте, що обласною військовою адміністрацією були закуплені такі укриття. А крім ОВА, ще місцеві адміністрації роблять такі закупівлі?

Павло Козирєв: Так, Херсонська міська військова адміністрація закупила вже більше 170 одиниць. І ще, насікльки мені відомо, вони готуються до нових закупівель. Також велику допомогу надають благодійні організації, Червоний Хрест, багато волонтерських огранізацій.

“IPC-Південь”: Ви сказали, що в області також ремонтуються тимчасові укриття. На Prozorro немає закупівель на такі ремонти. Хто їх проводить, чиїм коштом?

Павло Козирєв: У нас є декілька укриттів, які ремонтуються коштом субвенцій. Також у багатьох громадах ремонти укриттів виконуються коштом волонтерів, благодійних організацій, а також декілька громад намагаються відремонтувати свої сховища власним коштом.

“IPC-Південь”: Тобто ці закупівлі потрібно шукати не у Вас, а у тих громдах та організаціях?

Павло Козирєв: Так.

“IPC-Південь”: Колеги також запитували стосовно коштів: на початку року у Вас було проведено багато масштабних закупівель на оренду будівельної техніки. Одна з таких закупівель була на 20 мільйонів гривень, інші були по 7 мільйонів гривень. Скажіть, будь ласка, що це за техніка, для чого вона використовувалась, на що такі великі суми були витрачені? 

Павло Козирєв: Ця техніка використовується для захисту критичної інфраструктури. Це і наповнення мішків піском, біг-беги, монтаж цих біг-бегів тощо.

“IPC-Південь”: Скажіть, а чому на Prozorro Ви не публікуєте договорів за цими закупівлями? У всіх є договори, а у Вас жодного договору не змогли знайти.

Павло Козирєв: Усі звіти ми публікуємо на Prozorro, вони є. На початку року у нас в департаменті не було бухгалтера, не було уповноваженої особи, тому, можливо, там і був якийсь збій. Наразу всі звіти публікуються на Prozorro, і до кінця поточного року вони всі будуть висвітлені.