Поліцейський-колаборант з Каховки, який оголошував про початок роботи «народной милиции», отримав 14 років позбавлення волі

04 Листопада 2023, 11:16

Колаборант Іван Денисюк. Фото: соцмережі.

Центральний районний суд м. Миколаєва 1 листопада 2023 року визнав винним у колабораційній діяльності 33-річного екс-поліцейського Івана Денисюка з Каховки. Саме він оголошував про початок роботи окупаційної «народной милиции» у своєму місті. Денисюка заочно засуджено на 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

Першим про перехід  Івана Денисюка на бік ворога повідомив журналіст ЦЖР Олег Батурін.

У судовому засіданні з’ясувалось, що старший сержант поліції Денисюк Іван Юрійович, уродженець села Дальнє Нижньосірогозької громади Генічеського району 1 квітня 2022 року подав рапорт про звільнення за власним бажанням з посади помічника чергового відділення поліції №1 Каховського районного відділу поліції. Його звільнили і невдовзі після цього стало відомо про добровільний перехід Денисюка на бік ворога.

Іван Денисюк отримав від окупантів посаду «заместителя начальника отдела народной милиции по общественной безопасности». Саме він публічно оголошував про початок роботи окупаційної «милиции» в Каховці в квітні 2022 року в будівлі захопленого росіянами відділення поліції №1 Каховського райвідділу поліції. Як з посиланням на Денисюка тоді повідомляли в окупаційних пабліках, на службу росіяни планували брати людей «з вищою юридичною освітою, ніяк не пов’язаних з українською владою».

Про його перехід на бік ворога у квітні 2022 року на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Центру журналістських розслідувань Олег Батурін.

Докази скоєного Іваном Денисюком злочину підтверджені висновком експерта з ідентифікації особи за ознаками зовнішності, а також показаннями чотирьох свідків. Один із них, начальник відділення поліції №1 Каховського райвідділу поліції розповів, що 24 лютого 2022 року після отримання команди на збір та евакуацію виїхав до Миколаєва. За його словами, в закритій телеграм-групі працівників поліції Денисюк розповідав про отриману ним пропозицію працювати на ворога.

Інший свідок розповів, що Іван Денисюк у приватній розмові з ним ще 26 лютого 2022 року висловлював занепокоєння, дезорієнтацію і зневіру в перемозі, зазначав, що «треба якось жити та співпрацювати з окупаційною владою». Тоді свідок не надав значення цим словам. У подальшому Денисюк віддав йому службове посвідчення працівника української поліції, жетон та оригінал рапорту на звільнення і підтвердив, що хоче й далі працювати на стороні ворога.

Таким чином, суд заочно визнав Івана Денисюка винуватим у колабораційній діяльності за ч. 7 ст. 111-1 КК України. Його покарано на 14 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 15 років з конфіскацією майна, яке є його особистою власністю.

Раніше повідомлялось, що житель Миколаївської області у 2022 році організував збут психотропів у районах бойових дій на межі Херсонщини і Миколаївщини. Злочинці викриті й очікують на суд.