Масажистка Євгенія Кузьменко, яку окупанти призначили гауляйтеркою Новотроїцької громади, отримала підозру в держзраді

09 Листопада 2023, 12:28

Колаборантка Євгенія Кузьменко. Фото: investigator.org.ua.

СБУ заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності 34-річній масажистці з Херсона Євгенії Кузьменко. За співпрацю з ворогом і призначення гауляйтеркою Новотроїцької громади Генічеського району їй загрожує позбавлення волі строком у 10 років.

Відповідний документ опубліковано на сайті Офісу генерального прокурора.

Слідчі встановили, що Євгенія Кузьменко, жителька Херсона, не пізніше кінця 2022 року почала працювати в. о. голови окупаційної адміністрації Новотроїцької громади Генічеського району. Відтоді вона розпоряджається коштами та майном, проводить пропагандистські російські заходи, а також відповідає за роботу незаконно створеного загарбниками органу влади.

Першим про призначення Євгенії Кузьменко на посаду гауляйтерки Новотроїцького замість Юрія Бочка повідомляв Центр журналістських розслідувань. Насправді її призначили на початку квітня 2023 року, а до цього вона працювала у відкритому влітку 2022 року місцевому окупаційному центрі зайнятості.

Кузьменко з дуже відомої у своїй громаді родини. Вона донька Миколи Кузьменка, проросійського благочинного Новотроїцького округу, протоієрея Новокаховської єпархії УПЦ МП, яка є частиною Російської православної церкви. Євгенія Кузьменко працювала масажисткою і проживала в Херсоні, однак під час окупації обласного центру переїхала до Новотроїцького.

Нещодавно Євгенію Кузьменко було переобрано гауляйтеркою Новотроїцького терміном на 5 років.

За скоєний злочин зрадниці заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Їй світить від 5 до 10 років позбавлення волі і конфіскація майна.