В Росії за мародерство судитимуть підполковника Росгвардії, який відвідував Херсон під час окупації

17 Жовтня 2023, 13:38

За статтею “Мародерство” перед російським судом постане підполковник російської армії, який під час окупації Херсона служив або просто відвідував місто. Це перший випадок, коли російського військового судитимуть у РФ за цією статтею.

Про це повідомляють російські видання.

“За даними суду, обвинуваченого Качлавова Руслана Львовича звинувачують одразу за кількома статтями. Крім статті 356.1, частини 4, пункту «б» – мародерство в особливо великому розмірі, Качлавову також пред’явлені звинувачення у незаконному придбанні та перевезенні зброї та вибухівки, незаконному придбанні наркотиків у великому розмірі  та перевищення посадових повноважень із застосуванням насильства та зброї”, – зазначають росіяни.

Російські журналісти встановили, що Руслан Качлавов у 2017-18 роках був командиром бригади Росгвардії, яка базувалась у Владикавказі.

27 березня 2022 року північноосетинський канал Alania_online Z публікував відео зі святкування “Дня Росгвардії” у окупованому Херсоні, де на чолі стола, згідно з описом ролика, знаходився саме підполковник Качлавов.

Крім того, Telegram-канал Vesti Ossetia 11 березня цього року повідомляв про нагородження медаллю Жукова «військовослужбовця з Владикавказу підполковника Качлавова Руслана Львовича за відвагу, самовідданість та особисту мужність, виявлені у бойових діях при захисті Вітчизни та державних інтересів Російської Федерації».

Як зазначають росіяни, статтю КК РФ 356.1 («Мародерство») було запроваджено у вересні 2022 року. Справа Качлавова — перший випадок кримінального переслідування за новою статтею, яка була доведена до стадії судового розгляду.