До суду скеровано обвинувальний акт стосовно трьох росгвардійців за незаконне ув’язнення, катування та вбивство цивільних під час окупації Херсона

30 Жовтня 2023, 12:47

Ілюстрація: відкриті джерела.

Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох росгвардійців, яких звинувачують у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Двом з них інкриміновано також умисне вбивство цивільної особи (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

Слідство встановило, що у березні – жовтні 2022 року, під час окупації міста Херсона, обвинувачені спільно з іншими військовослужбовцями ЗС та силових структур РФ затримували та незаконно ув’язнювали у захопленій будівлі ізолятора тимчасового тримання жителів обласного центру та регіону.
Там людей піддавали жорстоким тортурам, застосовували психологічне та фізичне насильство, схиляли до співпраці з окупаційною владою. Змушували свідчити проти себе, рідних та знайомих.
Наразі встановлено понад двісті осіб, які утримувались у цій будівлі та щодня піддавались різним видам катувань, у тому числі електричним струмом статевих органів. Задокументовано два факти смерті цивільних від тортур.

Фото: Херсонська обласна прокуратура.