Херсонські “біолабораторії” повертаються: росіяни реанімували старий фейк

06 Вересня 2023, 16:26

Фантазія російських пропагандистів, звичайно, не безмежна, тож, паралельно із створенням нових фейків про Україну, вони активно повертають до життя старі, вже дещо забуті. Так, нещодавно окупанти вирішили реанімувати свою брехню про “американські біолабораторії” в Херсонській області, які нібито займались виготовленням біологічної зброї.

До нової редакції цього фейку росіяни навіть залучили, за їх словами, “спеціаліста” –  мобілізованого росіянина В’ячеслава Савченко. Далі – історія майже детективна:

“У ході бойового патрулювання Владислав познайомився з колишніми співробітниками заповідника, які показали йому біолабораторію, де українські мікробіологи з подачі американців проводили досліди над тваринами і птахами. Після втечі укронацистів у лабораторії залишилися зразки розроблених біоматеріалів. Вони заражали перелітних птахів небезпечними для людини штамами вірусних захворювань і відправляли до Росії”, – пишуть у своєму матеріалі росіяни. 

Ми знайшли “героя” цієї захоплюючої історії в соцмережах. В’ячеслав Савченко і справді має стосунок до природничих наук і, згідно з фото, працює у фірмі MitoKey.

MitoKey займається розробкою БАДів і ніякого стосунку до єпідеміології чи бактеріології не має. Представники фірми, наприклад, у 2021 році заявили, що створили харчову добавку, яка допоможе побороти в Росії старість. Що може знати співробітник підприємства з виготовлення БАДів про біологічну зброю – питання риторичне.

Фейку про біолабораторії на Херсонщині насправді вже кілька десятків років. Востаннє його озвучував так званий “губернатор” Херсонщини Володимир Сальдо у травні 2023 року:

“Міністерство оборони РФ з’ясувало, що американці досліджували у Херсоні штами особливо небезпечних хвороб, вивчаючи їхній вплив саме на людей зі слов’янськими генами. Міноборони США досліджувало можливість поширення серед людей епідемій пташиного грипу з використанням перелітних птахів”, – заявив тоді Сальдо.

Пташиний грип, за словами Сальдо, мав призвести до вимирання Херсона. Навіщо це американцям – “губернатор” не пояснює, однак зазначає, що саме окупація міста росіянами врятувала його від епідемії пташиного грипу.

Чекаємо нових захоплюючих історій про американські біолабораторії на Херсонщини і в майбутньому. Цікаво, що головний санітарний лікар Херсонщини періоду “біолабораторій” Юрій Ромаскевич втік разом з росіянами на лівобережжя і зараз намагається побудувати там політичну кар’єру. Цікаво, чому до нього немає питань, наприклад, у російських спецслужб?