В Асканії-Нова окупанти планують відкрити пам’ятник царському полковнику, який був другим «комісаром» місцевого заповідника

20 Вересня 2023, 11:39

Біосферний заповідник Асканія-Нова ім. Ф. Е. Фальц-Фейна. Фото: відкриті джерела.

Поблизу центрального входу до зоопарку захопленого окупантами біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України на Херсонщині з’явився пам’ятник Пєтру Козлову. Окупанти анонсували ще кілька місяців тому відкриття монументу на честь другого російського директора – «комісара» заповідника після вимушеної еміграції його засновника і власника сто років тому.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

Так, поблизу центрального входу до зоопарку біосферного заповідника «Асканія-Нова» окупанти на днях встановили пам’ятник Пєтру Козлову. Поруч із ним стоять замотані в темну захисну плівку фігури, які нагадують чи то коней, чи то зебр і котрі можуть бути частиною цієї скульптурної композиції. Де поділася розташована перед входом «кам’яна баба» – статуя половецького воїна – невідомо.

Пьотр Козлов був царським полковником, російським і совєтським географом, якого в 1917 році тодішній тимчасовий уряд Росії призначив «комісаром» для охорони заповідника «Асканія-Нова». Він прибув туди вже після того як владу в Росії захопили більшовики на чолі з Владіміром Лєніним і коли засновник заповідника Фрідріх Фальц-Фейн був вимушений покинути Асканію-Нову. Козлов став другим після Йосипа Пачоського призначеним росіянами «директором» захопленого і згодом націоналізованого заповідника, що зараз потерпає від нових поколінь загарбників з РФ.

Утім, Віктор Шаповал, законний директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» вважає, що Пьотр Козлов був світлою постаттю в історії установи.

«Він був сподвижником Фальц-Фейна і безпосереднім учасником грандіозної справи зі збереження дикого коня Пржевальського. Козлов зіграв чималу роль у збереженні заповідника і його колекцій, забезпечив охорону майна маєтку після жовтневого перевороту 1917 року. Тоді як нинішні окупанти несуть головну і безпосередню загрозу збереженню заповідника і є першоджерелом усіх його проблем. Росіяни зараз розміщують свою військову техніку на території «Асканії-Нова», прикриваючись цивільним населенням. У всіх на слуху скидання росіянами авіабомби на житловий квартал у Новій Каховці 15 вересня. В Асканії-Нова подібне було 22 серпня, коли внаслідок дій ворожої авіації над природоохоронною територією вигоріло 345 га заповідної ділянки Великого Чапельського поду», – прокоментував “Центру журналістських розслідувань” Віктор Шаповал.

За його словами, відкриття пам’ятника Пєтру Козлову для російських окупантів є формою їхньої пропаганди. Не випадково загарбники анонсували відкриття цілої низки подібних монументів на Херсонщині.

Раніше повідомлялось, що окупанти створюють передумови для ще однієї екологічної катастрофи на ТОТ Запорізької області.