Росіяни заявляють, що встигли викрасти лише 10% експонатів з Херсонського краєзнавчого музею

14 Вересня 2023, 16:02

Стенди Херсонського краєзнавчого музею після пограбування росіянами. Фото: "IPC-Херсон".

Нещодавно призначена росіянами нова “директорка” Херсонського краєзнавчого музею Тетяна Шандра заявляє, що окупанти під час втечі з Херсона встигли вивезти лише десяту частину артефактів. Викрасти більше експонатів вони начебто просто не встигли.

За словами Шандри, більша частина викрадених історичних цінностей знаходиться зараз на зберіганні в Криму. Те, ж що росіяни залишили в Генічеську, зберігається у непридатних для цього місцях, адже російський “аналог” Херсонського краєзнавчого музею навіть не має свого приміщення.

“Нам вдалось вивезти лише десять відсотків. Здебільшого це предмети із історичних експозицій. Наразі наші найцінніші предмети зберігаються в Криму, в одному з музеїв. Ми ж базуємось у місті Генічеськ. Це такий “уламок” нашого музею. Ми очікуємо, що нам тут нададуть будинок для музею. Тому що зараз у нас цього немає. Але ми не хочемо закріплюватись у Генічеську, ми сподіваємось на відродження”, – зазначає Шандра. 

Колаборантка Тетяна Шандра. Фото: російські ЗМІ.

За словами колаборантки, перші півроку після втечі з Херсона музей як установа взагалі не працював, і лише влітку його діяльність вдалось відновити. Тоді ж, згідно з інформацією з російських державних реєстрів, неіснуючу установу Тетяна Шандра і очолила.

Так звана “директорка” також заявила, що впродовж 10 місяців після втечі з Херсона росіяни навіть не провели інвентаризацію викрадених ними експонатів, тож про якусь повноцінну діяльність говорити не доводиться.