Російські окупанти дали завдання своїм археологам довести “історичну приналежність” Херсонеса до РФ

19 Липня 2023, 13:06

Херсонес. Фото: відкриті джерела.

На тимчасово окупованому півострові Крим тривають розкопки української пам’ятки національного значення на місці стародавнього грецького міста Херсонес. Російські загарбники продовжують маніпулювати історичними фактами та створювати власні фейки на цьому тлі. Так, окупанти поставили завдання для своїх археологів – довести “історичну приналежність” Херсонеса до Російської Федерації.

Про це повідомляє “Центр національного спротиву”.

Розкопки здійснюють російські археологи та місцеві колаборанти під наглядом військових. Основне завдання, яке стоїть перед розкрадачами історичної пам’ятки, – це довести “приналежність міста до рф”.

Дещо подібне півострів пережив і у часи другої світової, коли на півострові проводили розкопки нацисти, які тоді шукали докази, що Крим – суто німецька земля, де раніше панувала Готська держава.

Сучасні окупанти хочуть довести, що Херсонес насправді заселяли слов’яни й називалось місто Корсунь. Надалі російська пропаганда має на меті провести цю лінію до Київської Русі, спадкоємцем якої себе вважає путінський режим.

За задумом окупантів, це дасть російській пропаганді не лише “обґрунтувати своє право на півострів”, а й нівелювати історію кримських татар як “незначний етап в історії Криму”.

Для виконання завдання російські “історики” можуть вдатись до містифікацій й свідомого знищення грецького спадку. Зокрема, безліч артефактів вже вивозяться до рф. Тобто, триває планомірне пограбування та знищення пам’ятки.

Раніше повідомлялось, що Анатолій Борзенко, гауляйтер Новоолександрівки, допомагає російським окупантам розграбовувати майно односельців.