Поліція Херсонщини скерувала до суду матеріали щодо трьох медпрацівників-колаборантів

13 Липня 2023, 10:23

Троє підозрюваних у колабораціонізмі лікарів Херсонської обласної інфекційної лікарні. Фото: колаж "Суспільне Херсон".

Під час тимчасової окупації Херсона троє представників медичної галузі добровільно погодилися зайняти керівні посади в інфекційній лікарні. Після цього фігуранти організували та впроваджували аж до звільнення міста роботу медзакладу за стандартами рф. Як вже повідомлялось, що зловмисникам заочно було повідомлено про підозру в пособництві державі-агресору.

Слідчі встановили, що під час тимчасової окупації представники незаконно створеної окупаційної адміністрації в середині червня минулого року створили в Херсоні підприємство “государственноє бюджетноє учрежденіє здравоохраненія “херсонская областная інфекционная больница им. Г.І. Горбачевского”. Після цього окупаційна влада почала підшукувати керівництво для новоствореного псевдо-медзакладу.
Як розповів начальник відділу слідчого управління Олег Мальчевський, правоохоронці встановили, що посаду “т.в.о. головного лікаря” добровільно погодився посісти 75-річний громадянин. Приступивши до виконання “обов’язків”, він почав одразу впроваджувати ведення діяльності “лікарні” за економічними стандартами країни-агресора.
Зловмисник зареєстрував підприємство в незаконно створеній податковій інспекції, виготовив печатки з гербом країни-агресора, відкрив рахунки в російському банку для проведення подальшої виплати заробітної платні та проведення розрахунків із постачальниками товарів, послуг й інших робіт у російських рублях.
Попутно псевдо-головлікар підшукував для себе надійних підлеглих. Ними стали 57-річна жінка та 60-річний чоловік, які добровільно погодилися обійняти посади завідувачів відділень.
Під час досудового розслідування слідчі встановили, що усі троє фігурантів під час своєї “лікарської” діяльності допомагали державі-агресору рф, а саме: щоденно агітували медичний персонал лікарні отримувати паспорти рф та сім-картки операторів мобільного зв’язку росії, регулярно проводили агітацію серед медичного персоналу щодо необхідності співпраці з окупаційною владою та примушували підлеглих працівників отримувати агітаційні плакати та газети, що вихваляли країну-агресорку.
Протиправні діяння кожного з фігурантів кваліфіковано як умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації рішень та дій держави-агресора, збройних формувань та окупаційної адміністрації держави-агресора, вчинене за попередньою змовою групою осіб.
Враховуючи, що зловмисники перед звільненням Херсона втекли на тимчасово окуповану територію лівобережжя Херсонської області, про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 “Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією”, ч. 1 ст. 111-2 “Пособництво державі-агресору” Кримінального кодексу України, їм було повідомлено заочно.
Наразі досудове розслідування завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду. За пособництво державі-агресору фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.