На правобережжі Херсонщини роботу відновили 30% фермерських господарств

24 Липня 2023, 12:57

На правобережжі Херсонщини діяльність відновила третина господарств, що займаються сільським господарством. Здебільшого до роботи повертаються дрібні підприємці. Великі агрохолдинги не поспішають відновлювати свою діяльність через ризики, пов’язані із замінуванням території та постійними обстрілами росіян.

Про це нашим журналістам розповів начальник Департаменту сільського господарства херсонської ОВА Дмитро Юнусов.

“На правобережжі Херсонщині є 520 тисяч гектарів земель, на яких можливо ведення сільського господарства. Місцеві господарства намагаються відновити свою діяльність. Якщо брати за кількістю, то на звільнених територіях у нас знаходиться близько 500 підприємств. Діяльність на сьогодні відновило лише приблизно 30% з них”, – зазначив Дмитро Юнусов.

За словами начальника Департаменту сільського господарства, до роботи повертаються здебільшого дрібні та середні аграрні підприємства. Великі виробники поки ж утримуються від повернення на Херсонщину.

“Є ряд великих підприємств, у яких банк землі більше 10 тисяч гектарів. Вони не поспішають відновлювати своє виробництво в нашій області. Чому? Вони мають землю по всій Україні, тому тимчасова втрата кількох тисяч гектарів на Херсонщині для них не критична. Вони не мають сенсу зараз ризукувати матеріальними активами, тому чекають.

У дрібних виробників ситуація інша, тому що вони мають працювати тут, іноді під обстрілами і на нерозмінованих територіях”, – повідомив Юнусов.