Херсонські петиції. Про що херсонці просили президентів починаючи з 2015 року

30 Липня 2023, 14:05

Петиція про звільнення з посад Романа Мрочка та Олександра Прокудіна набрала більше 25 тисяч голосів і тепер має бути розглянута президентом України. Починаючи з 2015 року на сайті електронних петицій зареєстровано понад 150 ініціатив, які стосуються безпосередньо Херсонської області. Потрібну кількість голосів набрали лише дві. Херсонці просили перейменувати місто, провести метро до Миколаєва, звільнити вкраденого росіянами єнота та розбомбити Антонівський міст. Ми зібрали у цьому матеріалі найцікавіші пропозиції з сайту електронних петицій, що пов’язані з нашим регіоном.

Петиція про звільнення теперішньої влади є не першою подібною на сайті. Так, у грудні 2022 року понад 10 тисяч херсонців підтримали ініціативу відсторонення від посад тогочасного голови ОВА Ярослава Янушевича та очільниці Херсонської МВА Галини Лугової. Їх звинувачували у протидії волонтерам та корупції. Також “засвітився” сайті електронних петицій колишній керівник області Юрій Гусєв. У червні 2019 року 80 херсонців просили президента НЕ призначати Гусєва головою ХОДА. 

Було також кілька петицій щодо перейменування нашого міста. Так, у травні 2022 року 6 голосів набрала петиція про зміну назви Херсона на “Беликовичі”.  Ще 124 людини у 2019 році підтримали перейменування Херсона на “Корсунь”. Була ініціатива змінити назву Херсонської області на Таврійську з приєднанням до неї Криму. Ця петиція набрала 29 голосів. Цікавою є також пропозиція про перейменування села Хорли на  “Кайфи”. Автор цієї петиції зазначив, що це мало збільшити туристичний потенціал регіону.

Під час окупації міста херсонці двічі просили голову держави підірвати Антонівський міст та дозволити чоловікам з Херсонщини вільно виїжджати закордон, надавши їм статус біженців. 

Після звільнення Херсона від росіян на сайті з’явились петиції про призначення очільником області Віталія Кіма, згодом на цю посаду запрошували прем’єра Великобританії Бориса Джонсона. Також херсонці просили президента надати місту комплекси ППО, побудувати нову телевізійну вежу та встановити 11 листопада всеукраїнське “Свято херсонського кавуна”. Жодна з ініціатив потрібної кількості голосів не набрала.

Лише трохи не “дотягнула” до розгляду президентом петиція про обмін одеського пам’ятника Катерині II на викраденого росіянами херсонського єнота. Ця ініціатива набрала 23 339 голосів.

Також херсонці пропонували провести “Євробачення-2017” у їхньому місті. Аргументували автори петиції це тим, що Херсон – прикордонна з Кримом область, де проживає найбільша кількість кримських татар.

Крім того, наших містян хвилювало сполучення із сусіднім Миколаєвом. Херсонці пропонували владі електрифікувати залізничну колію між містами та навіть побудувати між Херсоном та Миколаєвом підземку-метро. 

Зараз, на жаль, більшість петицій на сайті стосується загиблих у боях з росіянами українських воїнів. Так,  пропозицію про присвоєння звання “Героя України” (посмертно) військовослужбовцю Франчуку Віктору Юрійовичу, який загинув 27 липня 2022 року у боях на Херсонщині, підтримало  25274 людини. Разом з петицією про звільнення Мрочка та Прокудіна ця ініціатива стала єдиною пов’язаною з Херсонщиною, яка набрала потрібну кількість голосів.