Укргідроенерго працює над проєктом будівництва тимчасової греблі у районі Каховської ГЕС із подальшим наповненням водосховища

26 Червня 2023, 13:16

Наслідки підриву Каховської ГЕС російськими військами 06.06.2023 р. Фото: відкриті джерела.

23 червня 2023 року відбувся V Форум «Української Гідроенергетичної Платформи», присвячений впливу військових дій на гідроенергетичний сектор України. Учасники обговорили наслідки підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС. Також повідомили про розробку проєкту тимчасової греблі із подальшим відновленням та наповенням водосховища після звільнення тимчасово окупованих територій.

Про це повідомляє Укргідроенерго.

«Підрив Каховської ГЕС призвів до страшної трагедії у всіх сферах життя, як людей, так і природи. На сьогодні відомо про 21 загиблого після затоплення населених пунктів на правому березі нижче ГЕС, тисячі людей втратили майно, багато жертв на лівому березі Дніпра.

Знищення будівлі Каховської ГЕС для гідроенергетики означає втрату 335 МВт потужностей відновлюваної енергетики 1,42 млрд. квт/год виробленої електроенергії на рік для енергосистеми України. Без необхідних водних ресурсів залишились побутові споживачі, аграрії та промисловість.

Наразі Укргідроенерго працює над проєктом відновлення Каховського гідровузла із дотриманням екологічних норм, щоб після деокупації відразу приступити до будівництва перемички і наповнення водосховища», – зазначив директор Каховської ГЕС Олег Пащенко.

Також під час обговорень і доповідей фахівці особливу увагу приділили питанню впливу підриву дамби Каховської ГЕС на біорізноманіття та санітарно-гідробіологічний стан Дніпра та Каховського водосховища.

Раніше повідомлялось, що Владислав Мангер та Олексій Левін отримали по 10 років ув’язнення за замовлення та організацію нападу на Катерину Гандзюк.