Росіяни використали підрив Каховської ГЕС для прискорення паспортизації на окупованих територіях – Соболевський

27 Червня 2023, 12:01

Окупанти використали підрив ними дамби Каховської ГЕС задля прискорення процесу паспортизації у підконтрольних їм громадах Херсонщини. Російські загарбники просто не надають постраждалим від повені допомогу без наявності у тих російського паспорта.

Про це нашим журналістам повідомив перший заступник голови – керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

“Росіяни використали ситуацію навколо підриву ними ГЕС фактично для продовження примусової паспортизації. Грошову допомогу за програмами, які вони анонсували, росіяни надають лише за наявності у постраждалих російських паспортів. Разом з їхніми “волонтерами” на місці підтоплення працювали так звані “виїзні групи”, що оформляли російське громадянство людям, які постраждали від повені. Тобто, спочатку вони знищили дамбу, залишивши людей без грошей, домівок та документів, а потім змусили українців брати їхні паспорти, щоб отримати хоч якусь компенсацію”, – зазначив Соболевський.

Російські ЗМІ підтверджують слова Юрія Соболевського, зазначаючи, що багато евакуйованих із зони підтоплення висловили бажання стати громадянами Росії, проте це рішення позиціонується як добровільне.

«Усю нашу сім’ю: мене, чоловіка та трьох дітей, евакуювали військові. Ми отримали гуманітарну допомогу і тепер живемо у добрих умовах. Вже подали заяви на отримання російських паспортів та про виплату допомоги. Плануємо переїхати до Криму», – цитують слова жительки Голої Пристані російські ЗМІ. 

Раніше повідомлялось, що начальника Генічеського міжрайонного управління водного господарства судитимуть за колабораціонізм.