39,3 млн. грн субвенцій отримала Херсонщина цьогоріч. Це передостання позиція за сумою серед інших областей

04 Жовтня 2021, 12:54

Ілюстрація: відкриті джерела.

У другому за 2021 рік розподілі субвенцій на соціально-економічний розвиток з держбюджету Херсонщина посіла передостанню позицію за сумою виділених коштів серед інших областей. Найменшу суму отримав 184–й округ.

Про це повідомляє Громадянська мережа Опора.

Херсонська область згідно з розпорядженням Кабміну від 21 липня 2021 року №822-р у другому розподілі субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій цьогоріч отримала 39,3 млн. грн. Це – 2,3% від 1,7 млрд. гривень – загальної суми, розподіленої на субвенції.

Під час першого розподілу субвенцій у 2021 році область отримала майже таку ж суму – 39,9 млн. грн. Регіон, як і минулого разу, за сумою отриманих субвенцій, знаходиться на останніх позиціях, більш скромний результат лише у Луганської області – 20 млн. грн.

Обласний бюджет отримав 3,7 млн. грн, решту – бюджети територіальних громад. Під час першого розподілу субвенцій обласний бюджет отримав 3,3 млн. грн, й це була найбільша за сумою субвенція, виділена тоді у Херсонській області одному отримувачу.

Цього разу найбільшу суму отримала Чулаківська територіальна громада – 6,8 млн. грн, найменшу – Генічеська, Скадовська і Чаплинська громади – лише по мільйону гривень. Цікаво, що громада-лідер і дві громади-аутсайдери (Скадовська і Чаплинська) розташовані на одному й тому ж виборчому окрузі – 186-му. Цей округ – лідер за загальною сумою отриманих субвенцій з показником у 13,7 млн. грн. Найменшу суму субвенцій отримав 184-й округ – 4,4 млн. грн.

Субвенція на соціально-економічний розвиток – це грошова допомога від державного бюджету місцевим бюджетам. Вона використовується за цільовим призначенням на потреби, важливі для розвитку громади. Однак, із року в рік субвенції розподіляються у «ручному режимі», і вирішальне слово – за народними депутатами, котрі охоче використовують для власного піару фінансування коштами платників податків витрат на вирішення нагальних проблем територій своїх округів. Тому основна проблема у сфері розподілення субвенцій з державного бюджету – непрозорість цього процесу, яка пояснюється, перш за все, саме «ручним режимом» і відсутністю неупередженого конкурсного відбору об’єктів для фінансування, як зазначають в Опорі.

Якщо під час першого розподілу на першому місці за тематикою були субвенції на медичні заклади, які отримали 13 субвенцій, то у другому розподілі безперечний лідер – заклади освіти21 субвенція на загальну суму 13,4 млн. грн.

Про хід реформи децентралізації та сьогоденні реалії села Республіканець ми розповідали раніше, дивіться у нашому відео.